Ha nem fizet az adós

Nehézségei támadtak üzleti partnerei felé kiállított számlájával kapcsolatban? Számlájának egészét vagy esetleg csak egy részét nem fizették ki? A partner esetleg eltűnt, nem jelentkezik? Ha az alábbi kérdésekre igennel felelt, akkor a legjobb helyen jár ahhoz, hogy megtudja mi a teendő az ilyen esetekben.

Mit tehetünk, ha tartoznak nekünk vagy a cégünknek?
Ilyen esetekben feltétlenül ellenőriznünk kell a partner cég adatait, ügyvédi fizetési felszólítást küldünk. Ha a partner a felszólítás hatására sem fizet, akkor az adott ügy sajátosságainak megfelelően felszámolási eljárást kezdeményezhetünk, fizetési meghagyást indítunk, illetőleg pert indíthatunk.

Miért nem fizet a partner?
Annak, hogy egy partner nem fizet, számos oka lehet. A leggyakoribb, hogy pénzügyi nehézségei adódtak a cégnek és így próbál időt nyerni. Azonban felmerülhet az is, hogy vitatja a számlán szereplő összeget, nem ért egyet a tartozás jogosságával. Ezért is fontos, hogy mielőtt költségesebb eszközökhöz folyamodnánk, érdemes előtte a céget írásban felszólítani fizetési kötelezettségére. Ha pedig ez sem vezet eredményre, kérjünk szakszerű, ügyvédi segítséget.

Sok esetben ugyanis az ügyvédi fizetési felszólítás meg is oldja a problémát, bár ez a tendencia nem húzható rá általánosságban minden ügyre. Abban az esetben, ha a nem fizető fél nem ért egyet a felszólítással, akkor ő maga is ügyvédi segítséget kér. Ezt követően az ő ügyvédjének írásbeli válaszából megtudhatjuk az üggyel kapcsolatos jogi álláspontját. Ez nagyban segíti az üggyel kapcsolatos döntések meghozatalát, hozzájárul egy esetleges megállapodás létrejöttéhez.

Mi a teendő, ha a partner nem reagál?
Amennyiben a partner nem reagál a felszólítása, nem sikerül vele megegyezni, akkor végső soron peres eljárást kezdeményezhetünk ellene.

Fizetési meghagyás
A fizetési meghagyásos eljárás egy egyszerűsített követelés-behajtási eljárás. Lényege, hogy hosszadalmas és költséges bírósági eljárások helyett, az adóst gyorsan fizetésre kényszerítse.

A peres eljárás
A peres eljárás már nem egy egyszerűsített, formális eljárás. Ennek során ugyanis a feleknek lehetőségük van arra, hogy álláspontjukat teljes körűen kifejtsék, illetve bizonyítsák is azt.

Felszámolási eljárás
Abban az esetben, ha az adós gazdálkodó szervezet – például Kft. – akkor lehetőségünk van felszámolási eljárást kezdeményezni ellene.

Ha további információra volna szüksége a követelésbehajtással kapcsolatosan forduljon ügyvédi irodánkhoz!