Járművezetés ittas állapotban

  1. § (1) Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

d) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

(3) Aki ittas állapotban nem gépi meghajtású úszólétesítmény vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton nem gépi meghajtású jármű vezetésével a (2) bekezdésben meghatározott következményt idézi elő, az ott tett megkülönböztetés szerint büntetendő.

Közismert tény, hogy az alkohol fogyasztása negatív hatással van a vezetési képességre, hiszen az alkohol a központi idegrendszert stimulálja. Az alkohol oldja a gátlásokat, az egyén felbátorodik, túlértékeli vezetői képességeit és ittas állapotban is volán mögé ül. Ez a vakmerőség általában a sebességhatár túllépésében testesül meg, ám a felelőtlen manőverek következtében akár halálos kimenetelű is lehet. Az ittas személyek a vezetés alatt, a sebességet alá a távolságot túlbecsülik, így gyakrabban okoznak közúti balesetet. Az ittas állapotban folytatott vezetésnek a legnagyobb hátránya, hogy az alkohol idegrendszerre gyakorolt hatásának eredményeképpen nő a reakcióidő, így egy váratlan helyzet kialakulására nem megfelelő választ ad egy ittas sofőr.

járművezetés ittas állapotban törvényi tényállásával, illetve a szigorú büntetésekkel, a jogalkotó a közlekedés biztonságát, illetve az emberek életét és testi épségét kívánja védeni.

Mikor vagyunk ittas állapotban?

A Btk. 236. § szerint, aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítmény vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton, gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  Az értelmező rendelkezés szerint, ittas állapotú az a személy, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol koncentrációnál nagyobb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásból származó alkohol van.

A Btk. korábban az ittas állapot megítélését a gyakorlatra bízta, 0,51-0,8 ezrelék alkoholszint esetében ugyanis tekintettel volt a klinikai tünetekre is, úgy, mint az akadozó beszéd vagy az egyensúlyi problémák. Ezek hiányában nem volt megállapítható az ittas vezetés elkövetése, 0,8 ezreléket meg nem haladó véralkohol szint esetén.

A jelenleg hatályos Btk. azonban törvényi vélelmet állít fel amellett, hogy akinek a véralkohol szintje a vezetés pillanatában eléri 0,50 gramm/liter ezreléket, illetve a 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol koncentrációt az az ember ittas állapotban van.

A KRESZ is pontosan kimondja, hogy járművet az a személy vezethet, aki semmilyen a vezetési képességeit befolyásoló szer hatása alatt nem áll, illetve a szervezetében nem található szeszes italfogyasztásból származó alkohol. Ez effektíve azt jelenti, hogy aki fogyasztott alkoholt, de a véralkoholszintje nem haladja meg a fenti értékeket, az bűncselekményt nem, de szabálysértést elkövet.

Van olyan jármű, amit vezethetünk ittas állapotban?

A Btk. bünteti, ha ittas állapotban valaki légi vagy vasúti járművet vezet, illetve büntetni véli azoknak a járműveknek a vezetését is, amik gépi meghajtással nem rendelkeznek, úgy, mint a vitorlázóernyő vagy a siklórepülő. Ezen felül bünteti azt is, aki gépi meghajtású úszó létesítményt, vagy közúton, vagy a forgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet. Ebből egyértelműen az következik, hogy amíg a csónak, vízi bicikli ittas vezetését a Btk. nem értékeli bűncselekményként, (szabálysértésért azonban felelős), addig a motorcsónakét igen. Illetve amíg a lovas kocsi vagy az emberi erővel hajtott bicikli vezetését nem bünteti, addig a segédmotor kerékpárét, mezőgazdasági vontatóét és egyéb gépi meghajtású járművét már igen.

A törvény harmadik bekezdése, a bűncselekmény körébe vonja azokat az eseteket is, amikor nem gépi meghajtású járművel okoznak olyan körülményt, mely a második bekezdésben, a)-d) pontok között szerepelnek.

Mi számít vezetésnek?

A törvényben szabályozott bűncselekmény elkövetési magatartása, a tényállásban felsorolt járművek ittas vezetése. A járművezetésének minősül annak elindítása, mozgásba hozatala, illetve mozgásba hozott jármű irányítása, annak pedig egyáltalán nincs jelentősége, hogy hosszabb vagy rövidebb távolságot tett-e meg az illető. Ha a gépi meghajtású jármű mozgását nem rendeltetésszerű energiaforrás biztosítja (például a leejtőn gurul), a tevékenységet akkor lehet a járművezetés alá sorolni, ha sebessége eléri azt a mértéket ami a közlekedés biztonságának veszélyeztetésére ténylegesen alkalmas.

Az ittas vezetés vétsége szándékos bűncselekmény, ugyanis az elkövetőnek tudatában kell lennie, hogy alkoholtól befolyásolt állapotban ült volán mögé.

Hogyan büntethető?

Az ittas járművezetés vétsége kizárólag szándékosan követhető el. Az elkövető tévedése a büntethetőséget kizárja. Ha nem rendelkezik tudomással arról a tényről, hogy szervezetébe szeszes ital került, és szubjektíve sem érzi annak a hatását, mentesülhet a büntetőjogi felelősség alól. Egyes esetekben a végszükség is kizárhatja a bűncselekmény megállapítását. Megfelelő büntetőjogi védelem hiányában Ittas vezetés vétsége esetén a büntetés mellett számolni kell a járművezetés eltiltásával is. A bűncselekmény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, minősített eset fennállta esetén komolyabb büntetőjogi következményekkel is számolni lehet.

Fontos, hogy már a bűncselekményt követően gondoskodjunk a megfelelő büntetőjogi védelemről, mivel a komplex minősítésnek köszönhetően, súlyos börtön évek is lehet az eredménye egy nem jól felépített védelemnek. Ha Önt bűncselekmény elkövetésével vádolják, forduljon irodánkhoz bizalommal.