Az ingatlanvásárláskor felmerülő gyakori jogi problémák

Új otthonba költözni nagy élmény, legyen szó akár egy kis belvárosi garzonról, akár egy vidéki családi házról. Azonban annak érdekében, hogy a lakás birtokba vétele valóban örömteli esemény lehessen, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megelőzzük az ingatlanvásárláskor gyakran felmerülő jogi problémákat. A túlzott óvatosság sosem felesleges: akkor is alaposan vizsgáljunk meg mindent, ha úgy beleszerettünk a lakásba, hogy legszívesebben azonnal költöznénk.

A szerződéssel a korábbi tulajdonos kötelességei is ránk szállnak

Az adásvételi szerződés megkötésével nemcsak az előző tulajdonos jogait, hanem kötelességeit is „örököljük”, így meg kell győződnünk róla, hogy az ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel semmilyen, az ingatlant terhelő kötelezettség. A nyilvántartás adatait még a szerződés megkötése előtt ellenőrizzük. Ha nem tudjuk értelmezni a bejegyzést, ne fizessünk és ne írjunk alá semmit, hanem kérjünk ügyvédi segítséget az adatok hétköznapi nyelvre való „lefordításához”. Érdemes tudnunk, hogy ha új lakás vásárlásakor bármilyen probléma jelentkezik, 3 évig érvényesíthetjük jótállási igényünket. Amennyiben a hiba az ingatlan átadása előtt keletkezett, a kivitelező felelősségre vonható érte akkor is, ha a birtokba vétel előtt nem ellenőriztük tüzetesen a lakás adott tulajdonságát.

Jogok használt lakás vásárlása esetén

Akkor pedig, ha használt lakást veszünk, hiba esetén jog- és kellékszavatossági igényünket érvényesíthetjük. Az első esetbe tartozik például, ha a lakás valójában más nevén van, így az eladó nem jogosult értékesíteni azt, tehát nem szerezhetünk rá tulajdonjogot; a másodikba pedig, ha a lakás kisebb, mint ahogyan az a szerződésben szerepel, vagy olyan hibája van, amelyről az eladó nem szólt. Az adásvételi szerződés megkötése előtt a félreértések elkerülése érdekében a két félnek tisztáznia kell többek közt a vételár összegét, annak kiegyenlítési módját, a foglalót és a birtokbaadás időpontját. Ne írja alá a szerződést mindaddig, amíg bármi nem világos benne: forduljon ügyvédi irodánkhoz, és kérjen segítséget!