Hogyan zajlik egy gyermekelhelyezési per

Amennyiben a házasság felbontásakor a szülők nem tudnak megegyezni azt illetően, melyiküknél kerüljön elhelyezésre addig közösen nevelt gyermekük, a kérdésben a bíróság dönt. Ekkor a szülőnek ügyvédi segítségére lesz szüksége, aki bebizonyítja a bíróság előtt, hogy ő az, aki a gyermek kedvezőbb testi, értelmi és erkölcsi fejlődését biztosítani tudja, nem pedig a másik fél. Mivel egy szülő számára gyermeke a legfontosabb az életében, természetes, hogy mindent meg szeretne tenni azért, hogy az nála maradhasson – főként, ha egykori párját nem ítéli alkalmasnak a gyerek nevelésére. Ezért meg kell bizonyosodnia arról, hogy a választott ügyvéd valóban profi és rutinos, így hatékonyan tudja majd képviselni az érdekeit a bíróságon.

A bíróság a gyermeket is meghallgathatja

A gyermekelhelyezési per során mindig megvizsgálják, lehetséges-e a család egységének helyreállítása. Amennyiben nem, a pert a bíróság a gyermek érdekében a lehető leggyorsabban lefolytatja. A gyermekelhelyezés során a bíróság mindig elsősorban a kiskorú gyermek érdekeit figyelem előtt tartva jár el: az összes fontos körülményt megvizsgálják, akár az ítélőképessége birtokában lévő gyermek meghallgatásával.

Kérni lehet az elhelyezés megváltoztatását

Ha fiatalkorú gyermekről van szó, a bíróság csak az ő beleegyezésével hozhat döntést, kivéve, ha az általa választott szülőnél való elhelyezés veszélyeztetné a fejlődését. Általában a két szülő egyikénél helyezik el a gyermeket, ritkábban pedig egy közeli rokonnál, például nagyszülőnél. Amennyiben a későbbiekben a bíróság döntését meghatározó körülmények megváltoznak, kérni lehet az elhelyezés megváltoztatását, ha ez a gyermek érdekében áll. Ez esetben a pert az egyik szülő, az ügyész vagy a gyámhivatal kezdeményezheti. Amennyiben szeretné növelni annak esélyét, hogy a gyermekelhelyezési perben a bíróság az ön javára döntsön, forduljon ügyvédi irodánkhoz!