Jogi segítség munkabaleset esetén

Amennyiben munkabalesetet szenvedett, munkáltatója felelősségbiztosítójától kártérítésre lehet jogosult. Bár a pénz természetesen nem pótolhatja az egészséget, az anyagi segítség megkönnyítheti a mindennapjait, és gyorsíthatja gyógyulását. Ha szeretne megbizonyosodni arról, hogy pontosan annyi kártérítést kap kézhez, amennyire jogosult, érdemes felvennie a kapcsolatot egy kártérítési ügyekben tapasztalt ügyvéddel, aki segít érvényesíteni önnek követelését. Kártérítésre lehet jogosult például, ha munkahelyén munkavégzés közben maradandó sérülést szenved, ha egy helytelenül működtetett berendezés vagy a biztonsági előírások be nem tartása miatt baleset éri, ha tűz üt ki a munkahelyén, és égési sérülést szenved, illetve, ha egy hozzátartóját halálos munkabaleset éri.

Nem csak társadalombiztosítási szolgáltatásokra jogosult

Munkabaleset esetén a munkáltatónak kötelessége megtéríteni a munkavállaló kárát. A különböző társadalombiztosítási szolgáltatások, mint a baleseti táppénz vagy a rokkantnyugdíj mellett a balesetet szenvedett munkavállaló jogosult egyéb költségek, mint az ápolás vagy a kórházba szállítás költségének megtérítésére is. Ha nem ön szenvedett munkabalesetet, a kártérítés a hozzátartozója elvesztése felett érzett fájdalom kompenzációjára szolgál. Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót munkavégzés közben vagy azzal összefüggésben – üzemi étkeztetés, tisztálkodás, anyagmozgatás, közlekedés közben – éri. Az esetről munkabaleseti jegyzőkönyvet kell felvenni.

Ügyvédje tájékoztatja arról, mekkora kártérítésre számíthat

Ha munkabalesetet szenvedett, javasoljuk, hogy minél hamarabb vegye fel a kapcsolatot ügyvédi irodánkkal. Az ügyvédjével való első személyes találkozásra vigye el a szükséges dokumentumokat, mint például a munkaszerződést és a baleseti jegyzőkönyvet; illetve ismertesse a választott jogásszal a munkabaleset részleteit. Az események ismeretében a szakember tájékoztatja arról, mekkora kártérítésre számíthat. Ekkor megpróbálhat peren kívül megegyezni munkáltatója felelősségbiztosítójával, de ha álláspontjuk nem egyezik, peres eljárást is kezdeményezhet, melynek során ügyvédje képviseli érdekeit a bíróságon.