Orvosi műhiba – Mit tegyen, ha orvosa szakszerűtlenül kezelte

Ha úgy érzi, hogy egy orvosi vagy fogorvosi rendelőben nem látták el szakszerűen, nem tájékoztatták a mellékhatásokról, nem kapott kezelési tervet; illetve tünetei a sokadik kezelés után sem múltak el, esetleg tovább súlyosbodtak, nem köteles szó nélkül tűrni a kellemetlenségeket. Ha az orvos kezelés előtt nem látta el elegendő információval az eljárást illetően, szakszerűtlenül járt el. Ha a beavatkozás után hetekkel vagy hónapokkal még mindig fájdalmai vannak, lehet, hogy valamilyen szükséges utókezelés elmaradt, az orvos pedig nem figyelmeztette erre.

Kérjen tanácsot egy ügyvédtől!

Az Alaptörvény tartalmazza az egészséghez és a fájdalommentes élethez fűződő jogokat. Az orvosi kezelésekre is számtalan szabály vonatkozik, a szakembernek például gondoskodnia kell a hiánytalan információadásról, dokumentációról, kezelésről és utógondozásról. Ha a páciens fájdalma a kezelést követően sem szűnik, joggal merülhet fel benne, hogy orvosa hibázott. Természetesen ez nem egyértelmű, így pereskedés előtt mindenképp érdemes konzultálnia az orvossal. Közben azonban ajánlott felkeresnie egy ügyvédet is, akinek részletesen elmondhatja panaszát, és aki tájékoztatja arról, milyen törvényes lehetőségei vannak ilyen esetben.

Valóban helytelenül kezelték?

Mielőtt elhatározná, hogy jogászhoz fordul, érdemes tisztáznia magában, valóban tapasztalt-e valamilyen hiányosságot az orvosnál, például az alábbiakat:

  • Nem kapott részletes kezelési tervet az eljárás megkezdése előtt
  • Nem írattak alá önnel beleegyező nyilatkozatot a beavatkozáshoz
  • A beavatkozás után nem ellenőrizték vizsgálattal annak sikerét, illetve nem tájékoztatták az eredményről
  • Nem kapott tájékoztatást a beavatkozás lehetséges szövődményeiről
  • Nem ismertették önnel (például fogászati kezelés esetén) a beültetett implantátumok technikai leírását, illetve garanciális feltételeit
  • Nem töltettek ki önnel beavatkozás előtt kérdőívet egészségi állapotáról, betegségeiről, gyógyszerallergiájáról
  • Nem kapott tájékoztatást a gyógyulás alatti fontos teendőkről

Ha a fentiek közül bármelyik igaz önre, és a sikertelen vagy helytelen beavatkozás miatt jelenleg fájdalmai vannak, keresse fel ügyvédi irodánkat, és jogászaink tájékoztatják arról, mit kell tennie.