Így kerülheti el az adatvédelmi bírságot

Bármilyen iparágban tevékenykedik is a cége, szinte biztos, hogy mindennapi munkája során adatokat kezel – még akkor is, ha vállalkozása elsősorban nem adminisztrációs tevékenységet végez, hanem például alkatrészeket gyárt. Hiszen rögzítenie kell ügyfelei adatait a számlázáshoz és a szállításhoz; alkalmazottaiét a bérek elszámolásához; vagy érdeklődőiét a hírlevelek kiküldéséhez, illetve a nyereményjátékok lebonyolításához. Az adatok kezelésére szigorú szabályok vonatkoznak. Ezek elmulasztása esetén cége akár komoly bírságokkal is szembesülhet. Ha nincs tisztában ezekkel a rendelkezésekkel, ezért fél, hogy akaratán kívül is véthet a törvények ellen, érdemes jogi tanácsot kérnie egy ügyvédtől.

Vajon az ön cége adatkezelőnek minősül?

Mindenképp ajánlott tájékozódnia arról, a jogszabályok szerint adatkezelőnek minősül-e, és ha igen, milyen teendői vannak ezzel kapcsolatban. A 2012. január 1-jén életbe lépett új adatvédelmi törvényben foglaltak alapján bizonyos adatnyilvántartásokat be kell jelenteni; ennek elmulasztása, illetve nem megfelelő adatkezelés esetén a cég akár 10 millió forintos bírsággal is szembesülhet. A bejelentési kötelezettség azonban nem mindegyik típusú nyilvántartásra vonatkozik; nem kell bejelenteni például a munkavállalói és a betegnyilvántartásokat. A 2011. évi CXII. törvény szerint az adatkezelés alapelvei a manuális, illetve a részben vagy teljesen automatizált eszközzel végzett adatkezelésre és -feldolgozásra, illetve a természetes személyek adatai mellett a közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatokra egyaránt vonatkoznak.

Tájékoztatnia kell az adatszolgáltatókat az adatok kezelésének részleteiről

Az adatok kezelésének és feldolgozásának mikéntjéről tájékoztatnia kell ügyfeleit, hogy azok eldönthessék, hozzájárulnak-e ehhez, és ennek tudatában meg kívánják- e vásárolni termékét, vagy feliratkoznak-e hírlevelére. Ezeket az információkat szolgáltatása Általános Szerződési Feltételeiben közölheti ügyfeleivel. Ha tudja, pontosan mit kell tartalmaznia az ÁSZF-nek, illetve nem szeretne bírságot eredményező hibát véteni az adatkezelés során, forduljon most ügyvédi irodánkhoz, és szívesen segítünk.