Mit tehet, ha úgy érzi, felettese ok nélkül bocsátotta el

Sajnos akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy hosszútávon számíthatunk az állásunkra, ha valóban lelkiismeretesen dolgozunk. Áskálódással, a saját előmenetel érdekében másokon való átgázolással sok munkahelyen találkozhatunk. Akit elbocsátottak, hajlamos önmagát hibáztatni, és teljesen összeroskadni, amennyiben nem talál rövid idő alatt új állást. Vagy pedig olyan mérges egykori felettesére, hogy dühe akár még hónapok múlva sem csitul. Azonban ezek közül egyik megoldás sem célravezető; ha úgy érzi, jogtalanul, ok nélkül bocsátották el, a legjobb, ha megtudakolja, milyen törvényes lehetőségei vannak a kártérítésre.

Kérjen ügyvédi segítséget!

Érdemes felkeresnie egy ügyvédet, ha rendkívüli felmondással mondtak fel önnek, de az nem volt megfelelően indokolt; ha nem kapta meg az önt megillető végkielégítést; ha közalkalmazotti jogviszonyából jogellenesen mentették fel; vagy például, ha olyasmiért vonták felelősségre, és bocsátották el, ami valójában nem ön hibájából történt. A cél mindig a munkajogi viták gyors, békés rendezése; előnyös, ha végül mégsem kerül sor perre, ha a felettes belátja, hogy jogtalanul bocsátotta el a dolgozót, utóbbi pedig képes felülkerekedni a sérelmen.

Kártérítést kaphat, de munkaviszonyát is helyreállíthatják

Ha azonban a felek nem tudnak megegyezni, minél előbb cselekedni kell: a keresetlevelet a felmondás után 30 napon belül elő kell terjeszteni a munkaügyi bíróságnál. Amennyiben tapasztalt jogászaink kezébe adja az ügyét, erről már nem önnek kell gondoskodnia. Az eljárás általában illetékmentes, illetve a felmerülő költségeket sem kell előre kifizetni; azokat a per befejeztével a vesztes fél állja. Amennyiben a bíróság az ön javára dönt, egykori munkáltatójának meg kell térítenie az önnek okozott kárt, kifizetnie a végkielégítést, illetve helyreállítania a munkaviszonyt. Ha szeretné visszakapni jogellenesen megszüntetett pozícióját, illetve megkapni azt önt megillető kártérítést, vegye fel a kapcsolatot ügyvédi irodánkkal!