Hogyan zajlik egy válóper

Sokan a gyermek érdekére hivatkozva maradnak egy megromlott kapcsolatban, pedig nekik is jobb, ha nyugodt környezetben lehetnek együtt egyszer az egyik, majd a másik szülővel, és nem kell tapasztalniuk az állandó konfliktusokat. Érthető, ha a válóper szó hallatán kellemetlen érzése támad, és mivel nem tudja, hogyan zajlik egy hasonló eljárás, illetve milyen teendői lesznek; az intézkedés bonyodalmait elkerülendő végül mégsem lép, inkább valamiféle csodában reménykedve a kapcsolatban marad. A válóperben a feleket nem kell feltétlenül ügyvédnek képviselnie, ha azonban problémák merülnek fel a vagyonmegosztással vagy a gyermekek elhelyezésével kapcsolatban, jogász segítségét kell kérni.

A házasság már az első tárgyaláson felbontható

A bíróság kétféleképpen bonthatja fel a házasságot, az egyik házastárs kérelmére tényállásos, illetve a házastársak közösen benyújtott kérelmére megegyezésen alapuló bontással. A pert személyesen kell megindítani, egy keresetlevél benyújtásával – ha ügyvéd segítségét veszi igénybe, ezt már ő készíti el. Az eljárás illetékköteles, az illeték 30 ezer forint, amit közösen benyújtott kérelem esetén a házastársaknak közösen kell kifizetni. Az első tárgyaláson a bíróság mindig megkísérli a felek kibékítését, ha pedig ez sikertelen, a tárgyalást elhalasztják. Illetve, ha a pár legalább három éve külön él, nincs közös kiskorú gyermekük, vagy annak elhelyezését már rendezték egymás között, illetve az egyik fél nem tud megjelenni a bíróság előtt, a házasság már az első tárgyalás alkalmával felbontható.

Ha fennáll a viták kockázata, kérjen ügyvédi segítséget!

Ha a felek nem tudnak megegyezni a kiskorú gyermek elhelyezéséről, ebben a kérdésben a bíróság egy gyermekelhelyezési per keretében dönt, melynek menetéről egy korábbi cikkünkben olvashattak. Ha volt párjával olyannyira megromlott a viszonya, hogy biztos benne, hogy sem az anyagiakat, sem a közös gyermekeket illetően nem tudnak majd egyezségre jutni, jól dönt, ha ügyvédre bízza képviseletét a bíróságon. Vegye fel a kapcsolatot most ügyvédi irodánkkal, és segítünk!