Hogyan kaphatja meg a kártérítést, ha megsérült egy közúti balesetben

Ha megsérült egy közlekedési balesetben, nemcsak akkor lehet jogosult a kártérítésre, ha ön a vétlen vezető. A vétkes felen kívül a szerencsétlenség összes többi résztvevője kaphat kártérítést, így a vétkes és a vétlen fél utasai, illetve a baleset idején a helyszínen tartózkodó, sérülést szenvedett járókelők, autósok, motorosok, kerékpárosok is. Amennyiben valamelyik vétlen fél a balesetben elhunyt, annak hozzátartozói is jogosultak sérelemdíjra. Megtéríthetik többek közt a károsult orvosi kezelését, ápolását, a kórházi kezelésekre való szállítást, a kiesett jövedelmet és a megsérült vagyontárgyakban esett kárt is.

Minél gyorsabban érdemes ügyvédi segítséget kérni

Mivel a személyi sérülésekkel kapcsolatos kárrendezési eljárások általában hosszadalmasabbak és összetettebbek a kevésbé súlyos esetekhez (például a töréskárhoz) képest, érdemes már az eljárás elején ügyvédi segítséget kérni; egy tapasztalt jogász közreműködésével ugyanis a folyamat meggyorsítható. A kárbejelentést a balesetet követő 30 napon belül meg kell tenni a vétkes gépjármű tulajdonosának vagy üzemeltetőjének felelősségbiztosítójánál. A késlekedés nem célszerű, hiszen emiatt fontos részletek válhatnak kideríthetetlenné, és a biztosító ennek következtében akár mentesülhet is a kártérítési kötelesség alól.

Peren kívüli megegyezéssel az eljárás meggyorsítható

Az elsődleges cél a konfliktus peren kívüli rendezése, hiszen így jelentős időt és perköltséget megspórolhatunk. Ha nem tudja, pontosan mekkora kártérítésre lenne jogosult, vagy kapott már egy ajánlatot a biztosítótól, de azt túl alacsonynak érzi, keressen fel egy ügyvédet! Vegye fel a kapcsolatot tapasztalt jogászainkkal, akik segítenek kiigazodni a jogszabályok között, és tájékoztatják arról, pontosan milyen lehetőségei vannak, mekkora összegre jogosult, és mit kell tennie, hogy megkaphassa. Egyeztessen időpontot egy személyes találkozóra, ahol a kár részleteit tisztázva és a szükséges dokumentumokat áttekintve közölni tudjuk önnel, mire számíthat.