Megfigyelés a munkahelyen: mihez van joga felettesének?

Egyre gyakoribb, hogy a munkáltatók megfigyelik, ellenőrzik munkavállalóikat, különösképp bizonyos iparágakban. Ha ezt a munkáltató már az első nap – vagy akár az állásinterjún – közli az új kollégával, az elfogadja, és ennek tudatában is munkába áll, később nem panaszkodhat miatta. Azonban ez nem jelenti azt, hogy megfigyelés címszóval a munkáltató bármit megtehet. Például az ellenőrzés kizárólag a dolgozó munkahelyi tevékenységére terjedhet ki, a magánéletére nem. Szintén nem lehet a felvételeket korlátlan ideig tárolni, illetve bizonyos esetekben a munkáltatónak be kell jelentenie az elektronikus megfigyelőrendszert az adatvédelmi nyilvántartásba.

Az ellenőrzési módszerek nem sérthetik az emberi méltóságot

Az Mt.-ben foglaltak alapján a munkaadó által alkalmazott megfigyelőeszközök és módszerek nem sérthetik az emberi méltóságot, kizárólag a munkaviszonnyal összefüggően ellenőrizhetik a dolgozót, illetve kötelesek előre tájékoztatni őt erről a körülményről. A Mt. nem tartalmazza, konkrétan milyen módszerekkel és technikákkal lehet megfigyelni a dolgozókat; ezzel kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlása jelenthet támpontot a munkaadók számára.

Bírságot kaphat a munkáltató, ha nem megfelelően működteti a megfigyelőrendszert

Amennyiben a munkáltató nem megfelelően alakítja ki, működteti, vagy nem jelenti be a megfigyelőrendszert, bírsággal sújthatja a hatóság. Alapesetben az elkészült felvételeket 3 munkanapig lehet tárolni – indokolt esetben azonban akár 30 napig is, azonban a helyzet indokoltságát ekkor a munkáltatónak igazolnia kell. Amennyiben úgy érzi, munkaadója megfigyeli annak ellenére, hogy nem közölte önnel ezt a tényt, az ellenőrzés magánéletét is érinti, illetve bármilyen egyéb visszaélést tapasztalt munkahelyén, ajánlott felvennie a kapcsolatot egy ügyvéddel. Keresse fel ügyvédi irodánkat, vázolja fel a helyzetét a választott jogásznak, és a szakember tájékoztatni tudja arról, valóban szabálytalanul jár-e el felettese.