Kevesebb végkielégítést kapott, mint amennyi jár?

Munkánk elvesztése nagy változást okoz az életünkben, főleg, ha régóta és szívesen dolgoztunk az adott cégnél. Sokan úgy érzik ilyenkor, hogy kihúzták a talajt a lábuk alól: nem tudják, mihez kezdjenek magukkal, mi lesz most, találnak-e valaha új munkát… Nehezen tudják kezelni a váratlanul a nyakukba szakadt időt, és hamar kétségbe esnek. Enyhítheti a kellemetlenségeket a munkáltatótól kapott végkielégítés, hiszen így az elbocsátott munkaerő egy időre biztonságban érezheti magát: a kapott összegből remélhetőleg meg tud élni, amíg nem talál új állást. Azonban érdemes tudnia, pontosan mikor és mennyi végkielégítés jár önnek, hogy ne érhessék kellemetlen meglepetések. Ha úgy érzi, kisebb összeget kapott, mint amennyi a szabályok szerint járna, érdemes felvennie a kapcsolatot egy megbízható ügyvéddel.

Mikor jár végkielégítés?

Végkielégítés akkor jár az elbocsátott munkavállalónak, ha a munkaviszonyát a munkáltató felmondással szünteti meg, az jogutód nélkül megszűnik, illetve kikerül az Mt. hatálya alól, valamint a felmondás időpontjában az alkalmazott legalább 3 éve munkaviszonyban állt a vállalatnál. A végkielégítésre való jogosultság megállapításánál nem kell figyelembe venni azon legalább 30 napos időtartamú szabadságokat, amelyre a munkavállalót nem illette meg munkabér – tehát, ha például ebben az időszakban táppénzt kapott. Ha a munkaviszony közös megegyezéssel szűnt meg, a munkavállalót alapesetben nem illeti meg végkielégítés, azonban a felek megállapodhatnak ennek ellenkezőjéről is. Abban az esetben azonban kaphat végkielégítést, ha megalapozott azonnali felmondással szünteti meg munkaviszonyát.

A munkaszerződésben is meg lehet állapodni a végkielégítésről

A felek már a munkaszerződésben is megállapodhatnak arról, mely esetekben és milyen mértékű végkielégítés jár a munkavállalónak. Amennyiben az ön munkaszerződésében is szerepel ilyen megállapodás, vagy az Mt. szerint járna önnek végkielégítés, azonban azt nem kapta meg, vagy kisebb összeget adott a munkáltatója, mint amennyit kellett volna, keresse fel most ügyvédi irodánkat, és tapasztalt munkajogászaink segítenek abban, hogy sikerrel érvényesíthesse érdekeit.