Kártérítést kaphat, ha késett a repülőgépe

Ma munkaügyben utazik külföldre, és repülőgépe késik, bosszúságot okozhat, ha emiatt meg kell váratnia üzleti partnerét, aki a kellemetlenség miatt akár az önnel kötendő megállapodástól is elállhat. De természetesen nem csak üzleti utak esetén érheti hátrány az utast, ha késik a repülőgépe. A légi utasok jogairól szóló EU rendelet (260/2004/EK rendelet) értelmében a repülőgépek utasait járatkésés esetén korábban is megillethette kártérítés, azonban az Európai Bíróság határozata szerint ezen utasok ma nagyobb mértékű kárpótlást kaphatnak; ugyanolyat, mint a törölt járatokéi.

A késő járatok utasai 250–600 eurós kártérítést kaphatnak

Korábban a légitársaságoknak a várakozási idővel ésszerű arányban álló mértékű kártérítést kellett nyújtaniuk, amelyet jellemzően néhány euró értékű kupon formájában adtak át az utasnak; illetve díjmentes szállást és szállodai transzfert kellett biztosítaniuk. A törölt járatok utasai ezen kívül 250 és 600 euró (80–190 ezer forint) közötti kártérítést kaptak. Az Európai Bíróság ítélete alapján azonban a jelentős mértékű járatkésés is ugyanolyan kárt okozhat az utasnak mind lelkileg, mind anyagilag, mint a járat törlése; így ma már a 3 órát vagy még többet késő gépek utasai ugyanolyan mértékű kártérítésre jogosultak.

A kártérítés mértéke az út hosszától függően

1500 kilométernél rövidebb utak esetén 250 euró; 1500 kilométernél hosszabb Közösségen belüli vagy 1500–3500 kilométeres egyéb utak esetén 400 euró; ennél hosszabb utak esetén pedig 600 euró kártérítés jár. A fenti szabályozás az EU-ból induló vagy oda érkező járatokra vonatkozik; a fapadosokra is. Amennyiben járata legalább 3 órát késett, és emiatt hátrány érte, bátran kérjen kártérítést a légitársaságtól. Érdemes felvennie a kapcsolatot ügyvédi irodánkkal, és jogász segítségével megkeresni a társaságot, ugyanis tapasztalataink szerint az ilyen igényeket a címzettek komolyabban veszik, így nagyobb eséllyel érvényesítheti érdekeit.