Adat- és személyiséglopás a Facebookon

Gondoljuk meg, mit viszünk be a virtuális világba! A Facebook és egyéb közösségi oldalak révén robbant be végleg a virtuális tér, mint a családi életünk valóságos, és egyre jobban nélkülözhetetlen része. Természetesen nagyon jó dolog, hogy a közösségi weboldalak révén olyan régi ismerősöket találhatunk meg, akikről régen nem tudtunk és joggal várjuk el egymástól , hogy a profiljába valós profilfotót tegyen fel és időről-időre frissítse a fényképalbumait is (és persze teljesítjük ezt az elvárást mi magunk is). Ugyanakkor sajnos arról sem szabad elfelejtkezni, hogy minden olyan adatunkkal és fényképünkkel visszaélhetnek mások, amelyet az internetre feltöltöttünk.

Online adatvédelem

A Facebooknak – és minden olyan weboldalnak, ahol adatokat adhatunk meg – törvény írja elő, hogy saját adatvédelmi irányelvei legyenek, amelyek mindenki számára elolvashatók. Ezek tudatában elméletileg mi magunk gondoskodhatunk saját biztonságunkról, és az ügyvédek által megalkotott szövegekből tisztán látszik, hogy a weboldalak jórészt ránk hárítják az ezzel kapcsolatos felelősséget. Többek között ennek része, hogy a Facebookon mi magunk tudjuk beállítani, hogy az üzenőfalunkból, az adatainkból és a képeinkből mit láthat egy idegen, aki nem tartozik az ismerőseink közé. Mindezek mellett persze jó, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy 100%-os biztonság nincs, ami kiszivároghat, az ki is szivárog, és minden ellopható.

Visszaélési lehetőségek és jogorvoslat

A Facebookon se szeri se száma az ötleteknek, amelyek révén visszaélhetnek a személyiségünkkel, az imidzsünkkel, a képeinkkel. Kattintások és like-ok bezsebelése a kisebbik gond, ennél sokkal rosszabb, ha a nevünkben rendelnek meg dolgokat, a nevünkben osztanak meg olyan tartalmat, amivel nem értünk egyet, vagy törvény által tiltott kezdeményezésekbe „vonják be” az álszemélyiségünket. Sajnos jogorvoslatra kevés lehetőség van, elsősorban azért, mert az elkövetők többnyire nem azonosíthatóak. A weboldal működtetőjének felelőssége ritkán mutatható ki – köszönhetően a dörzsölt adatvédelmi nyilatkozatnak, amely minden felelősséget igyekszik hárítani. Ha mégis valós kárunk származott egy ilyen helyzetből, keressünk fel egy erre szakosodott ügyvédi irodát, és kérjük fel, hogy mérje fel a lehetőségeinket és képviselje az érdekeinket.