adásvételi szerződés

Ingatlan Adásvételi Szerződés vs. Ügyvédi Díjak

Egyszerű, egyösszegű készpénzes ingatlan adás-vétel

Az ingatlan tranzakciók, adás-vételek világában az ügyvéd munkadíja legfőképpen attól függ, hogy mennyire bonyolult vagy éppen egyszerű az adásvétel lebonyolítása. Az eljáró ügyvédnek a legegyszerűbb dolga akkor van, ha az adásvételi szerződés megkötésével egy időben vevő készpénzben és egy összegben maradéktalanul kiegyenlíti az ingatlan teljes vételárát. Ezt nevezzük egyszerű készpénzes egyösszegű adásvételi szerződésnek. Ilyen esetekben az ügyvéd munkadíja a legminimálisabb, vevő így úszhatja meg legolcsóbban az ügyvédi költségeket. Optimális esetben csak akkor fordulhat elő ilyen eset, ha az eladó a teljes vételár átvételével egy időben az ingatlan birtokát is átadja, azaz a birtokbaadás és a teljes vételár kifizetése egy időben történik.

Ingatlan adás-vétel önerőből, több részletben

Ha az ingatlan teljes vételárával a vevő rendelkezik, azaz önerőből fizeti ki az ingatlan teljes vételárát, de a vételár kifizetése nem egy összegben történik, hanem több részletben, bonyolultabb az adásvétel folyamata. Az ügyvéd feladata ebben az esetben a szerződés körbebástyázása különféle biztosítékokkal, hogy mind a vevőt mind az eladót megvédje az esetleges szerződésszegések esetére. Mivel ebben a konstrukcióban akár több hónap is eltelhet a foglaló vagy előleg kifizetésétől az utolsó vételárrészlet kifizetéséig az ügyvédnek végig kell kísérnie az adásvétel folyamatát, az adásvételi szerződésnek minden olyan körülményre ki kell terjednie, amely esetlegesen bekövetkezhet. A részletben történő ingatlan vásárlás esetén mivel több hónap is eltelik az adásvételi szerződés megkötésétől az ingatlan birtokba adásáig, illetve a tulajdonjog bejegyzéséig, megfelelő szabályozás és védelem hiányában akár az is előfordulhat, hogy eladó az ingatlant többször is értékesíti, vagy akár megterheli, azaz kölcsönt vesz rá, de az is előfordulhat hogy ez alatt az időszak alatt kezdik elárverezni az éppen megvásárolt ingatlant. Egy jó adásvételi szerződéssel ezeket a nem kívánt eseteket meg lehet előzni. Egy jó adásvételi szerződésnek tehát minden olyan esetre ki kell terjednie aminek a bekövetkezése bár csekély de mégis valószínűsíthető, akár a legkisebb mértékben is.

Ingatlan adásvétel részben önerőből, részben hitelből

Ha az ingatlan megvásárlásához vevő nem rendelkezik a teljes vételárral, azaz részben önerőből részben hitelből kívánja megfinanszírozni az ingatlanvásárlást jóval bonyolultabb szerződési konstrukcióval állunk szemben. Ebben az esetben az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell mindazokat a többletkövetelmények, amit a Bankok az adásvételi szerződéssel szemben támasztanak. Az adásvételi szerződéssel szemben támasztott banki követelményeknek az implementálása az adásvételi szerződésbe komoly szaktudást és naprakészséget követel. Banki hitelezés esetén jóval nagyobb felelőssége van az eljáró ügyvédnek is, hiszen ha vevő nem kapná meg a hitelt – mert az általa megkötött adásvételi szerződést a bank nem fogadná el –  kifuthat a fizetési határidőből, akár a foglalót is elbukhatja.