Mit tegyen, ha ételmérgezést kapott egy étteremben?

Sokaknak nincs lehetősége arra, hogy rendszeresen étteremben ebédeljen vagy vacsorázzon; így egy-egy ilyen alkalmat ünnepként élnek meg. Ilyenkor arra vágynak, hogy minden tökéletes legyen: az ülőhely kényelmes, a kiszolgálás udvarias, az étel pedig ízletes. Bosszantó, ha a párunkkal, családunkkal vagy épp munkatársainkkal elköltött vacsora következményeképp egészségügyi problémáink támadnak. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint több mint 2000 embert betegít meg a nem megfelelő minőségű élelmiszer, főleg a nyári időszakban, hiszen ilyenkor gyakrabban étkezünk házon kívül, illetve az élelmiszerek is hamarabb megromlanak.

Az ételmérgezés okai és tünetei

Amennyiben a megbetegedést az élelmiszerben lévő baktériumok vagy vírusok okozzák, élelmiszerfertőzésről, ha pedig mérgező anyagok, élelmiszermérgezésről beszélünk. A probléma leggyakoribb tünetei a hasmenés, a hányinger, a hányás, a hasi görcsök, a láz és a rosszullét. Súlyos esetben görcs, izombénulás, kettős látás és eszméletvesztés is előfordulhat. A tünetek jellemzően az étel elfogyasztása után fél–48 órával jelentkeznek. Ha az ugyanolyan ételt fogyasztók közül többen is megbetegszenek (tehát például asztaltársasága is rosszul lesz), joggal gyanakodhat ételmérgezésre. A legveszélyesebbek ebből a szempontból a kevéssé átsütött vagy megfőzött tojásos és húsos ételek. Maga az ételkészítő személy is okozhat ételmérgezést, amennyiben nem egészséges, vagy nem fordít elegendő figyelmet a tisztálkodásra. Szintén kockázatot jelent, ha az étteremben nem különítik el megfelelően a szennyezett és tiszta termékeket, nem takarítanak megfelelően, illetve nem főzik meg vagy nem megfelelő hőfokon tárolják az ételt.

A szükséges teendők

Amennyiben úgy gondoljuk, rosszullétünket a nem megfelelő minőségű élelmiszer okozta, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal előírása szerint be kell jelentenünk az esetet az ÁNTSZ illetékes helyi szervezetének. Súlyos esetben, például, ha ételmérgezés miatt kiesik a munkából, a megbetegedett személy kártérítésre lehet jogosult. Ha önnel is hasonló történt, érdemes felvennie a kapcsolatot ügyvédi irodánkkal, ahol tapasztalt jogászaink tájékoztatják a szükséges lépésekről.