Hogyan történik a szerződés aláírása lakásvásárláskor

A lakásvásárlás igen komoly döntés, hiszen a szerződés aláírásakor több millió forintunktól válunk meg. Ha első saját lakásunkba költözünk, így nincs még tapasztalatunk a vásárlás körüli teendőket illetően; illetve nem tudjuk, pontosan, milyen feladataink lesznek, és mire kell figyelnünk; érthető, ha a kellemes izgalomba némi aggódás is vegyül. A legtöbben attól félnek, hogy nem tudják majd helyesen értelmezni az adásvételi szerződést, és anélkül írják alá, hogy észrevennének benne valamilyen csapdát, így veszélybe kerül a pénzük.

Az ideális ügyvéd a földhivatalnál is közbenjár

Egy megbízható ügyvéd segítségével megszabadulhatunk a fenti problémától. Ha ingatlant vásárolunk, mindenképp szükségünk lesz egy ügyvédre a jogi procedúra szakszerű lebonyolításához. Ideális esetben a jogász nemcsak a szerződést készíti el, végrehajtja rajta a kért változtatásokat, és ellenjegyzi, hanem segít a földhivatali ügyintézésben is, hiszen ő sokkal tapasztaltabb a témában, mint egy nem jogász végzettségű lakásvásárló. Érdemes tehát olyan ügyvédet választani, aki kikéri helyettünk a tulajdoni lapot, és probléma esetén vállalja érdekeink képviseletét a földhivatalnál.

Egy segítőkész ügyvédtől bátran kérdezhet

Pénzünk kockáztatásának elkerülése végett fontos, hogy csak akkor írjuk alá a szerződést, ha az abban leírtakat pontosan értjük. Egy jó ügyvéd nem várja el laikus ügyfelétől, hogy gond nélkül értelmezni tudja a jogi szakszövegeket, így nem is válik türelmetlenné vagy bosszússá, ha a megbízó sokat kérdez aláírás előtt. Olyan ügyvédre bízza az ingatlan-adásvétel körüli ügyintézést, akiben maradéktalanul megbízik: az első személyes találkozáskor kiderül, együtt tudnak-e működni. Ha jó ügyvédet választottunk, már a kezdetektől azt tapasztalhatjuk, hogy az egyelő félként kezel minket, és úgy válaszol a kérdéseinkre, hogy ne maradjanak a szerződésben számunkra homályos pontok. Ezután már biztosak lehetünk benne, hogy bátran aláírhatjuk a szerződést, nincs miért aggódunk; és egyetlen feladatunk az marad, hogy beköltözzünk új otthonunkba. Ha épp lakásvásárlás előtt áll, és segítségre van szüksége, forduljon bizalommal ügyvédi irodánkhoz!