Szabálytalan a biciklis kutyafuttatás

Sokan kötik össze a kutyasétáltatást a kerékpáros közlekedéssel; bár ritkán büntetik meg emiatt a kutyatulajdonosokat, a kerékpáros kutyafuttatás valójában a KRESZ rendelkezései alapján szabálysértésnek minősül, és a rendőrség vagy a közterület-felügyelet akár helyszíni bírságot is kiszabhat érte. A KRESZ-ben szerepel, hogy tilos kerékpárral állatot vezetni, ezt a kutyások azonban ritkán veszik figyelembe; sőt, a kutyaiskolákban még biciklihez szoktató tréningeket is tartanak, illetve az állatkereskedések kerékpárra csatlakoztatható vezetőpórázokat kínálnak.

A biciklis kutyafuttatás miatt kiszabott bírság ritka

Póráz nélkül sem szabad kutyát biciklizés közben futtatni; bár ezzel a KRESZ ellen nem vétünk, egy másik szabályt megszegünk. A társállatok tartásának szabályairól rendelkező kormányrendeletben ugyanis szerepel, hogy belterület közterületén kötelező pórázt használni. A gyakorlatban az emiatt kiszabott bírság ritka, azonban tény, hogy a pórázos futtatás miatt a rendőrség, a póráz nélküli miatt pedig a rendőrök mellett a közterület-felügyelők is megbüntethetik a kutyatulajdonost.

A tilalmat balesetvédelmi okok indokolják

A jogszabály bevezetése balesetvédelmi okokkal indokolható; hiszen egy kevésbé engedelmes vagy a közlekedési helyzet körülményeihez nem hozzászokott kutya váratlanul reagálhat különböző eseményekre, ezzel pedig önmagát, gazdáját és a közlekedés többi szereplőjét is veszélybe sodorhatja. Így bár a kutyával való biciklizés kellemes időtöltés mind a gazda, mind az eb számára, inkább válasszunk egy másik közös tevékenységet, amelyet a szabályok megszegése nélkül űzhetünk a kutyával, ajánlható például a kutyás terepfutás, a canicross, ahol a gazda és a kutya összekötve fut; a szánhúzás vagy a fogathajtás; illetve a kutyás terepkerékpározás, a bikejöring, ahol az eb vezeti a gazda biciklijét.