A kezdő autóvezetőkre vonatkozó korlátozások

A hazai szabályozás szerint a jogosítvány megszerzését követő két évben az kezdő vezetői engedélynek minősül. Amennyiben ez idő alatt a vezetőt a járművezetéstől eltiltják, vagy vezetői engedélyét visszavonják; ennek letelte után a kétéves időtartam újraindul.

A kezdő vezetői engedély Európában

Európa több országában is alkalmazzák a kezdő vezetői engedély kategóriát; illetve az erre vonatkozó szabályok részben megegyeznek, például, különböző korlátozó intézkedésekkel élnek, és közlekedési szabályszegés esetén súlyosabb büntetést kaphat a vezető. Azonban, mivel a kategória szabályozása a nemzeti, nem pedig a közösségi jog hatálya alá tartozik, a szabályok teljesen semelyik két ország esetében nem egyeznek meg. A kezdő vezetői engedély kategória időtartalmát illetően például vannak különbségek az egyes országok között.

A kezdő vezetői engedélyhez kapcsolódó korlátozások

A kezdő vezetői engedély célja, hogy már a kezdetektől a felelősségteljes közlekedésre és a szabályok betartására ösztönözze a vezetőt, ezzel megteremtve a biztonságos közúti közlekedés feltételeit. Kezdő vezetői engedély esetén az adott kategóriájú jogosítvánnyal vezethető járművek köre korlátozott. Például, bár „B” kategóriás jogosítvánnyal könnyű pótkocsi vontatható, a kétéves időtartam alatt a Magyar Honvédség járművei kivételével ez nem engedélyezett. A kezdő motorosokra vonatkozó szabályokat is találunk: ők a kétéves időtartam alatt utast nem szállíthatnak.

A kétéves időtartam szabálysértés esetén újraindul

A korábbi szabályozás szerint szabálysértés esetén a rendőrség ezt a kétéves időtartamot legfeljebb két alkalommal egy évre meghosszabbíthatta. Ma viszont az időtartam nem meghosszabbodik, hanem újrakezdődik, amennyiben a vezető engedélyét visszavonják, vagy a vezetéstől eltiltják valamely szabálysértés vagy bűncselekmény miatt.