Mit tegyen, ha a lakásbiztosítója nem hajlandó megtéríteni a kárát?

A saját ingatlan a legtöbb ember számára élete legnagyobb befektetését jelenti. Így nem csoda, hogy még azok is igyekeznek vigyázni rá, akik egyébként kevésbé ügyelnek használati tárgyaik épségére: mindent megtesznek, hogy gondoskodjanak biztonságáról, védekezzenek az illetéktelen behatolók, a negatív környezeti hatások, illetve a különböző meghibásodások okozta káresemények ellen. Azonban sajnos még így is előfordul, hogy otthonunkban kár keletkezik például egy vihar, csőtörés, tűzeset vagy betöréses lopás miatt.

Derítse ki, mekkora összegű kártérítés jár önnek

Az első sokk kiheverése után érdemes minél hamarabb informálódnunk arról, hogyan kaphatnánk kompenzációt a minket ért kárért. Először is nézzünk utána a választott lakásbiztosítónk biztosítási szabályzatában, hogy pontosan milyen események után számíthatunk kártérítésre. Ha az adott a biztosítási esemény valóban beletartozik a biztosító kockázatviselési körébe, informálódjunk arról is, hogy milyen mértékű biztosítási összeget remélhetünk. Ha elvileg semmi sem áll annak útjában, hogy megkapjuk a kompenzációt, a biztosító mégsem hajlandó fizetni, érdemes felkeresnünk egy megbízható ügyvédet.

Ne hagyja, hogy a biztosító kibújjon a kártérítési kötelezettség alól

Sajnos számítania kell arra, hogy a biztosító megpróbál majd kibújni a fizetési kötelezettség alól, és bebizonyítani, hogy a káreseményért valójában ön a felelős (természetesen vannak kivételek). Ha úgy döntött, nem adja fel, és mindent megtesz azért, hogy megkaphassa azt az összeget, ami jár önnek, vegye fel a kapcsolatot egy biztosítási ügyekben jártas jogásszal. Akkor is érdemes ügyvédi irodánkhoz fordulnia, ha nem biztos benne, hogy jól értelmezi a szerződési feltételek bonyolult szövegét; a választott ügyvéd informálni tudja önt arról, pontosan milyen törvényes lehetőségei vannak érdekei érvényesítésére.