Mi vár rám, ha közlekedési balesetet okoztam?

Még ha régóta, rutinosan és felelősségteljesen vezet is, előfordulhat, hogy egy közlekedési baleset résztvevőjévé válik, akár vétkes sofőrként. Hiszen hiába bízik egyébként a képességeiben, egy váratlan körülmény, zavaró időjárási helyzet vagy akár saját rossz testi vagy lelkiállapota is befolyásolhatja, mennyire képes uralni a gépkocsit. Ha megtörtént a baj, a vétkes sofőr gyakran pánikba esik, hiszen nem tudja, mi fog most történni – főként, ha a balesetnek sérültje is van. Számtalan kérdés torlódik fel benne, például, hogy mit kell tennie, mi vár rá, büntetőeljárás vagy szabálysértési eljárás indul-e ellene, elveszik-e a jogosítványát, milyen büntetésre számíthat…

Próbáljon meg tiszta fejjel gondolkodni

Nem érdemes elveszítenie a fejét, főként, ha nincs tisztában vele, mi fog most történni: keressen fel minél hamarabb egy a közlekedési jogban jártas ügyvédet, aki pontosan el tudja mondani önnek, mi lesz: lehet, hogy sokkal kevésbé komoly büntetés várható, mint gondolta volna. Amit semmiképp sem ajánlott tennie, az az, hogy ijedtségében elhagyja a helyszínt, hiszen ezzel csak ront saját helyzetén. Ebben a szituációban valóban nehéz tiszta fejjel gondolkozni, azonban mégis próbáljon meg nyugodtan cselekedni, és nem tetézni a bajt. Azért, hogy tisztában lehessen helyzetével és jogi lehetőségeivel, keresse meg most ügyvédi irodánkat, és segítünk!

Gondoskodjon minél hamarabb jogi képviseletéről

Amennyiben büntető- vagy szabálysértési eljárás indul ön ellen, célszerű már a rendőrségi nyomozás alatt intézkednie jogi képviseletéről, nem pedig megvárni a bírósági eljárást. Amit még a helyszínen megtehet ügye érdekében az az, hogy figyel arra, hogy a helyszínelők minden fontos részletet rögzítsenek. Érdemes önnek is fényképeket készítenie, ha van rá lehetősége, illetve elkérnie az esetleges szemtanúk elérhetőségét.