A mobilszolgáltatók megtévesztő tarifacsomagjai

A mobilszolgáltatók a többi kereskedelmi nagyvállalathoz hasonlóan hangzatos reklámjaikkal, meggyőző ajánlataikkal sok fogyasztót csábítanak szolgáltatásaik igénybe vételére. Az ügyfelek azonban sokszor nem olvassák el alaposan az apró betűket, nem értelmezik helyesen a szerződés részleteit, vagy figyelmen kívül hagynak valamilyen rendelkezést. Ennek következtében kellemetlen meglepetés érheti őket, amikor kézhez kapják az első számlát, és döbbenten szembesülnek vele, hogy az sokkal nagyobb összegről szól, mint azt várták.

A közelmúltban a GVH 110 milliós bírságot szabott ki az egyik mobilszolgáltatóra

A félreértésekért természetesen nem minden esetben a mobilszolgáltató a felelős; azonban tény, hogy sokszor volt már példa a fogyasztók tudatos megtévesztésére. Legutóbb például 2014 októberében büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az egyik angol távközlési szolgáltató hazai leányvállalatát. A GVH megállapítása szerint ugyanis a mobilszolgáltató egyik tarifacsomagja népszerűsítése során lényeges információkat hallgatott el, ezzel pedig megtévesztette a fogyasztókat. A Versenyhivatal 110 millió forintnyi bíráságot szabott ki a cégre. Az ugyanis nem tájékoztatta a tarifacsomagra előfizetőket arról, hogy az egy bizonyos akció igénybevételéhez szükséges feltöltött egyenlegük az akció lejártával elvész, nem pedig egy évig érvényes, mint a nagyobb összegű feltöltések esetén általában.

Aláírás előtt tanulmányozzuk át alaposan a szerződést

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosító tényezőként vette figyelembe azt a körülményt, hogy a mobilszolgáltató az adott tarifacsomag országos kereskedelmi csatornákon keresztül történő reklámozásával a fogyasztók széles köréhez jutott el, illetve, hogy elmúlt 5 évben mintegy 8 alkalommal követett el a fogyasztók megtévesztésére irányuló cselekedetet. Az első hallásra igen vonzónak tűnő tarifacsomagok tehát kellemetlen meglepetéseket rejthetnek. Ezért, mielőtt bármilyen szerződést aláírnánk, érdemes azt alaposan, akár többször is végigolvasni.