Mit tehet, ha egy internetező durva kifejezésekkel illette önt

A virtuális kommunikáció korában az emberek sokkal többet megengednek maguknak, mintha személyesen társalognának valakivel. Név és arc nélkül, egy blogbejegyzéshez hozzászólva, egy közösségi oldalon kommentelve vagy egy fórumon véleményt megosztva gyakrabban alakul ki vita, hiszen az anonimitás jótékony takarásában az internetező nem fél véleménye kinyilvánításának következményeitől. A vélemény természetesen szabad; azonban csak addig a határig, amíg a kritika nem fajul becsületsértéssé vagy rágalmazássá.

Ha feljelentést még nem is szeretne tenni, egy ügyvéd tanácsát érdemes kikérnie

Egyetlen eset után a sértő megnyilvánulások elszenvedője valószínűleg nem szívesen fordulna ügyvédhez vagy a rendőrséghez; úgy ítéli, az internetezés világában ez előfordul. Ha azonban többször is hasonló viselkedést tapasztaltunk az adott felhasználótól, illetve tudjuk vagy sejtjük, ki állhat a nicknév mögött, bátran ragadjuk meg törvény adta lehetőségeinket a helyzet kezelésére. A becsületsértés büntetőjogi fogalom, így akár feljelentést is tehetünk az illető ellen. Azonban amennyiben erre még nem állunk készen, az is jó döntés, ha legalább felkeresünk egy ügyvédet, és tájékozódunk arról, mit tehetünk ilyen esetben, és sikerre számíthatunk-e, ha megtesszük.

Valóban becsületsértésről van szó?

Egy tapasztalt jogász tájékoztatni tudja arról is, hogy valóban becsületsértés áll-e fenn, azaz van-e jogalapja a perhez; nem pedig csak túlreagálta a helyzetet, amiért érthetően dühös volt az illetőre viselkedése miatt. A Btk. 227. § szerint becsületsértés áll fenn, ha az elkövető olyan kifejezést használ (akár egy internetes fórumban), amellyel sérti mások emberi méltóságát, csorbítja becsületét. Formája általában lealacsonyító, megszégyenítő értékítélet, sértő, gyalázkodó nyilatkozat. Ha a fentiek alapján úgy ítéli, az ön esetében is becsületsértés történt, vegye fel a kapcsolatot ügyvédi irodánkkal, hogy segíthessünk! Akkor is bátran kereshet minket, ha nem ilyen egyértelmű a helyzet; segítünk eldönteni, mi lenne a lehető legjobb megoldás.