Kihez fordulhat, ha az egyik lakó nem fizeti a közös költséget

Vannak, akik a közös költséget felesleges kiadásnak tartják, és ezeket a csekkeket hagyják legutoljára, ha a hónap végén megszorulnak. Úgy gondolják, nagy baj nem történhet, hiszen nem fogják kikapcsolni a villanyt vagy a gázt. A leromlott fizetési morál egyik oka az lehet, hogy az illetők úgy érzik, a kifizetett közös költségért nem kapnak cserébe semmilyen szolgáltatást. Pedig természetesen ez nincs így: ezekből az összegekből fedezi a ház a fenntartási és felújítási költségeket, például a takarítást, a kert rendben tartását, a lépcsőfordulókban és a közös helyiségekben történő világítást, a homlokzat felújítását vagy a lift karbantartását. Ezért nagyon bosszantó, ha néhány, a fizetéssel elmaradó lakó miatt a többiek sem élvezhetik ezeket a kényelmi funkciókat.

Előzze meg a tulajdonostársak haragját

Ha közös képviselőként tevékenykedik, ilyen esetben biztosan előfordult már, hogy a becsületes, a fizetéssel sosem késő lakók elégedetlenkedésüket fejezték ki a tervezett homlokzatfelújítás vagy az elromlott lift megjavításának elmaradása miatt. Ezzel szembesülve nem érdemes legyintenie arra gondolva, hogy a lakók majd csak megbékélnek, illetve az adós később biztosan rendezi a tartozását. Ha elodázza a probléma megoldását, a tulajdonostársak elégedetlensége csak tovább növekszik majd, ami akár a békés egymás mellett élés lehetőségét is alááshatja.

Fizetési meghagyással bírhatja jobb belátásra a nem fizető lakót

Jó, ha tudja, hogy ugyanúgy fel lehet lépni a nem fizető lakó ellen, mintha az a villanyszámlával késne, vagy nem fizetné lakása törlesztőrészleteit. Először próbáljon meg beszélni az illetővel, és nyugodt körülmények között rendezni az ügyet. Ha az erre nem reagál, kérheti közjegyző segítségét is, és egy fizetési meghagyással próbálhatja meg rávenni az adóst tartozása rendezésére. Ez gyorsabb megoldás, mintha azonnal perhez folyamodna. Ha nem tudja, pontosan hogy működik ez, vagy kíváncsi rá, milyen további törvényes lehetőségei vannak ebben az esetben, forduljon bizalommal ügyvédi irodánkhoz, és segítünk önnek begyűjteni a lakóktól az elmaradt közös költséget.