Mit tehet, ha adósa nem hajlandó fizetni?

Az üzletet és a barátságot nem ajánlott keverni, tartja a mondás, sokszor mégis kivételt teszünk, ha egy kedves ismerősünknek van szüksége segítségre. Nem gondolunk arra, hogy az illető be akar csapni, hiszen megbízunk benne, ezért átadjuk neki a kért pénzösszeget, amit aztán csak hosszú évek múlva kapunk vissza – már ha egyáltalán visszakapunk. De nemcsak barátunk tartozhat nekünk; az is előfordulhat, hogy a cégünk árut szállít ki partnerének, azonban az hónapok múlva sem teljesíti a számlát, és folyamatosan különböző erősen megkérdőjelezhető okokra hivatkozik, amikor ezt számon kérjük rajta. Ha társasházkezeléssel foglalkozik, a közös költséggel rendszeresen késő tulajdonosokkal is lehetnek vitás ügyei.

Ne hagyja veszni a pénzét!

Ha adósa nem hajlandó leróni a tartozását, a lehető legrosszabb, amit tehet, hogy legyint, és veszni hagyja a pénzét. Hiszen, ha ez a hiányzó összeg nem is veszélyezteti cége működését, a későbbiekben még számtalan hasonló ügye adódhat, és ezek a tartozások összeadódva már jelentős összegeket tehetnek ki. Azonban az sem célravezető, ha fenyegetőzni kezd, hiszen ezzel csak haragot szít adósában, aki ezután csak azért sem fog fizetni. A megfelelő megoldás az, ha fizetési felszólítást intéz az adós felé a határidő megjelölésével.

Ügyvéd segítségével fizetési meghagyás kibocsátását kezdeményezheti

Ha pedig az illető a fentiekre sem reagál, kérheti egy fizetési meghagyás kibocsátását, amelyet az adós már nem hagyhat figyelmen kívül. Ezzel a módszerrel követelését gyorsabban érvényesítheti, mintha peres eljárásba kezdene. A fizetési meghagyás kibocsátását jogi képviselőjén keresztül kezdeményezheti. Ha mindeddig sikertelenül próbált meg hozzájutni az önt megillető összeghez, bízza szakemberre a dolgot! Forduljon ügyvédi irodánkhoz, hogy gyorsabban megkaphassa vagy visszakaphassa a pénzét!