Közterületi parkolás, fizetőparkolás szabályai

A közterületi parkolásra – akár fizetős, akár ingyenes övezetről van szó – a KRESZ szabályai vonatkoznak alapvetően, tehát ha fizető övezetben szabálytalanul parkolunk, ne csodálkozzunk, ha megbüntetnek. Ezek közül az egyik legjellemzőbb a járdán való parkolás, amelynek legfontosabb szabálya, hogy járdán kizárólag abban az esetben szabad megállni, ha azt tábla vagy útburkolati jel jelzi.

A fizető-övezet kialakításának célja

Ahogy telik-múlik az idő, egyre több gépkocsi van egyre több tulajdonos birtokában, és különösen zsúfolt nagyvárosokban bizony problémát jelent azok elhelyezése, azaz a parkolás. A frekventáltabb területeken kifejezetten azzal a céllal hoztak létre fizető parkolókat, hogy azoknak, akiknek dolga van az adott helyen vagy éppen ott laknak, lehetőségük legyen a lehető legközelebb megállni. A fizető parkolás bevezetése következtében az autótulajdonosok ingyenes helyeken, vagy tartósan bérelhető fizetős helyeken, esetleg saját lakhelyük ingyenes jogosultságú helyén tárolják az autóikat, és nem veszik el a helyet mástól egy frekventáltabb irodaház, hivatal, kórház, iskola stb. előtt.

A fizetőparkolás nem központi szabályozás alá esik

A fizetőparkolás általános szabályait az adott városi vagy kerületi önkormányzat, a konkrét paramétereket pedig a parkoltatást végző alvállalkozó alakítja ki. Az önkormányzat nyújthat különféle lakossági kedvezményeket a lakhely környezetében igényelhető, családonként egy vagy két gépkocsira vonatkozó parkolási engedélyen kívül. Ha az adott városban/kerületben sok a fizetős parkolási zóna, akkor a lakosok számára biztosíthatnak ingyenes várakozási időszakokat pl. reggelente az iskolák/óvodák környékén, és egyéb helyekre nap közben, meghatározott időszakban/időtartamra. Az adott fizetős zónában telephellyel rendelkező gazdasági társaságok is kaphatnak kedvezményt, így a társaság birtokában levő gépjárművek (személygépkocsik, motorkerékpárok, adott súlyhatár alatt levő tehergépkocsik) ingyen vagy kedvezményesen parkolhatnak. A gazdálkodóknak szóló kedvezmények nyújtása is önkormányzati hatáskörbe esik.

A közterületi fizetőparkolás kérdései – díjfizetés

A fizetőparkolással kapcsolatos kérdések – amikor a szolgáltató hibázik

A fizető parkolóhelyek kialakítása csak ott jogos, ahol a létező parkolóhelyek száma láthatóan nem elég a nappali forgalom számára. Erre általában az önkormányzat általában hatástanulmányt készít, de ha jól ismerünk egy adott területet, rácáfolhatunk annak eredményeire. Másik fontos dolog – amely valóságosan igen zavarba ejtő tud lenni és amellyel akár védekezhetünk is, ha meg akarnak büntetni – hogy a fizető parkolót jól láthatóan és egyértelműen kell kijelölni, valamint a kijelölést végző táblákkal kapcsolatban is nagyon szigorúak a szabályok. Ha nem látható jól vagy nem egyértelmű, esetleg bizonyíthatóan nem felel meg az előírásoknak, akkor a díjkiszabás ténye, illetve az esetleges bírságolás is támadható. A nehezen megtalálható, nem jó látható, nem működő illetve túl messzire elhelyezett fizetési pontok esetén sem egyértelmű, hogy elvárható-e a sofőrtől, hogy nehézségekkel küzdjön meg a parkolási díj kifizetése érdekében. A felsorolt szempontokra azonban ne „játsszunk”, hiszen ezek ugyan kiskapuk a szolgáltató rendszerén, de kizárólag peres eljárás során használhatóak fel, és akkor is abban az esetben, ha szakértők megállapították a hivatkozás jogosságát.

Milyen módon tudjuk kiegyenlíteni a parkolási díjat?

A parkolódíj kifizetésének több módja is, mindegyik egyenértékű, aszerint választhatunk, amely a legkényelmesebb, viszont van, amelyiknek többletköltsége lehet. A választás a mi felelősségünk, a parkolási cég nem vállal felelősséget a parkolás kifizetéséhez kapcsolódó többletköltségeinkért.

1. Kifizethetjük parkolóőrnél – ahol van.
2. Kifizethetjük automatába dobva a megfelelő összeget. Ilyenkor nagyon figyeljünk oda, hogy az automatából kapott bizonylatot úgy helyezzük el a szélvédő mögé, hogy tökéletesen látsszanak a rajta olvasható adatok, különben megbírságolhatnak bennünket.
3. Alkalmazhatunk mobilfizetést. Hosszú időn keresztül a mobilfizetés igénybevételéhez előzetes szerződéskötés (a szolgáltatónál történő engedélyezés) kellett. Ma már létezik ún. ad hoc mobilparkolás is, amely bármilyen előzetes ügyintézés vagy díjfizetés nélkül lehetővé teszi a mobilparkolást, mobilos parkolási díjfizetést.
4. Körbezárt területen kialakított parkolóban való parkoláskor előfordulhat, hogy befelé menet kapunk egy jegyet, amelyet kifelé menet fel kell mutatni és automata vagy parkolóőr segítségével kiegyenlíteni a parkolási díjat.

Léteznek parkolókártyák, parkolási bérletek stb., ezek kiváltása előtt pontosan tájékozódjunk arról, hogy milyen zónákra, milyen időszakokban, milyen feltételekkel érvényesek, és nagyon ügyeljünk az érvényességi idejükre is!

A fizetőparkolás kérdései – parkolási büntetések

A közterületi fizetőparkolással kapcsolatos szabályszegések

A fizetős közterületi parkolók rendjét, használati és fizetési szabályait az üzemeltető cég (általában az önkormányzat alvállalkozója) szabja meg – vagy az önkormányzattal közösen. A bírságolás elkerülése céljából inden esetben tájékozódjunk arról, hogy:

  • milyen időközönként kell díjat fizetni (perc alapú, megkezdett óránkénti stb. díjszabás van);
  • mennyi türelmi idő van új parkolójegy váltásáig, ha meghatározott időre váltottunk jegyet és tovább maradnánk;
  • a határidő lejárta után mennyi időn belül kell elhagyni a parkolót;
  • ha késve hagyjuk el a parkolót milyen következményekkel kell számolnunk.

A fizető parkolással kapcsolatos gyakran felmerülő kérdések

A gyakorlatban gyakran előfordulhat, hogy meghibásodik egy automata vagy nem hajlandó bevenni a pénzünket. Sajnos ebben az esetben a parkoló használójának felelőssége megtalálnia annak a módját, hogy kifizesse a szükséges díjat, így elsétálhat egy távolabbi automatához vagy tovább próbálkozhat az érmék megtisztítása, elektromos töltésének levétele után. Ha az autó elromlott, és ezért parkolunk vele fizető övezetben, akkor is kell díjat fizetni utána, hiszen a parkolóőr nem tudja azt ellenőrizni, hogy miért állunk ott. A pótdíj befizetése önmagában nem elég, a pótdíjszelvénnyel igazolni is kell annak befizetését. Postán, faxon, személyesen el kell juttatni a parkolási társaság ügyfélszolgálatára.

A fizető parkolás pótdíjazása

A fizetős parkolási zónában jellemzően a fizetés nélkül való parkolás, illetve az időtúllépés áll elő szabályszegésként. Ha a parkolótársaság embere olyan járművet talál, amelynek a szélvédője mögött nem lát sem parkolójegyet/parkolókártyát, se ingyenes parkolásra jogosító igazolványt, vagy a parkolási jegyen nem tudja elolvasni az adatokat, akkor pótdíjfizetési csomagot helyez el a szélvédőn. A csomagban a pótdíj csekkje található, illetve egy tájékoztató arról, hogy milyen módokon lehet a pótdíjat kiegyenlíteni. Az első bírságolás során pl. a BKK parkolóiban a pótdíj 13 vagy 15 óra parkolás díja, attól függően, hogy a területen 8-18 vagy 8-20 óráig kell fizetni a parkolásért. A késedelmes pótdíjfizetés esetén a díj 41 parkolási órára emelkedik. (A számok kerületenként és városonként eltérhetnek, a pontos adatokról az önkormányzatok weboldalain tájékozódhatunk.) Amennyiben a fizetési határidőn belül a pótdíj nem kerül kiegyenlítésre, a parkolási cég jogi képviselő útján elindítja a behajtási eljárást.