Munkaadói utasítások teljesítése: hol a határ?

A munkavállalók legtöbbje félti az állását, hiszen tudja, hogy munkaadója akár egy nap alatt pótolni tudná. Mivel az anyagi problémák lehetősége folyamatosan ott lebeg a szeme előtt, szinte mindent hajlandó megtenni azért, hogy megtarthassa állását: gyakran túlórázik ellenszolgáltatás nélkül, hétvégén is dolgozik, illetve olyan feladatokat is elvégez, amelyek valóban nem tartoznak a munkaköri leírásában szereplő tevékenységek közé. De vajon hol a határ? Mit kérhet a munkaadó a munkavállalótól, amit annak már nem kell vagy egyenesen tilos teljesítenie?

Egyes munkáltatói utasításokat kifejezetten tilos teljesíteni

Egyes esetekben a dolgozó mérlegelheti, hogy szeretné-e teljesíteni az adott kérést; viszont olyan is előfordulhat, hogy nem hogy nem kell teljesíteni egy utasítást, hanem egyenesen törvényi kötelessége megtagadni azt. Utóbbi esetre példa, ha a munkáltató olyasmire kötelez, amely cselekedet más személyt vagy a környezetet súlyosan veszélyeztetné: például, ha egy tehergépkocsi-vezetőt arra utasít, hogy műszaki hibás gépjárművével is folytassa az útját. Ezeket az utasításokat tilos teljesíteni, tekintet nélkül a munkaszerződés bármilyen kikötésére. Ugyanis, ha emiatt balesetet okozunk, felelősségre vonhatnak érte akkor is, ha valójában csak munkaadónk utasításait teljesítettük.

A munkaszerződéssel ellentétes kéréseket is vissza lehet utasítani

Nem köteles visszautasítani, de megtagadhatja a munkáltató azon kéréseit a dolgozó, amelyek ellentétesek a munkaszerződésével vagy valamilyen vonatkozó jogszabállyal. Azonban, ha a munkavállaló meg is tagadja az utasítást, haragjában nem dönthet úgy, hogy egyszerűen hazamegy, hiszen a munkavégzés helyét továbbra sem hagyhatja el. A munkaköri leírásba nem tartozó tevékenységek teljesítése már kevésbé egyértelmű terület; ezt a legtöbb esetben a munkavállaló nem tagadhatja meg, kivéve, ha az aránytalan sérelemmel jár. Azt azonban megteheti, hogy az utasítás írásba foglalását kéri, hogy a későbbi vitás helyzetek megelőzése végett annak tartalmát bizonyítani tudja.