A kényes magánjellegű vagy céges információk ügyvédjénél biztonságban vannak

Törvénytisztelő állampolgárként mindannyian azt reméljük, sosem lesz jogi természetű problémánk. Hiszen, mivel egy átlagember nem ért ehhez a tudományághoz, valószínűleg azt sem tudná, hova kapjon, kihez forduljon, ha valaki megvádolná valamivel. Talán ez is az oka annak, hogy sokan nem teszünk semmit akkor sem, ha valamilyen kellemetlenséget tapasztalunk, például úgy érezzük, felettesünk visszaél a hatalmával, cégünk egyik ügyfele hosszú ideje késik a számlák rendezésével, vagy szomszédunk állandó hangoskodásával megkeseríti számunkra az otthonunkban töltött perceket. A legtöbben nem tudják, milyen törvényes lehetőségeik vannak hasonló esetben; vagy akár úgy gondolják, hogy semmilyen, és nem tehetnek mást, mint hogy elviselik a kellemetlenségeket.

Szimpatikus és megbízható ügyvédet válasszunk

A másik ok, amiért nem szívesen fordulunk ügyvédhez akkor sem, ha szükségünk lenne rá, az az, hogy nem szeretnénk magánjellegű vagy üzleti információkat átadni senkinek. Cégünk adatait nem merjük harmadik személy tudomására hozni, és attól is idegenkedünk, hogy a minket zaklató volt partnerünkkel való kapcsolat részleteit elmondjuk egy ügyvédnek. Ezért is fontos, hogy körültekintően válasszunk jogászt; csak olyan szakemberre bízzuk a problémánkat, aki szimpatikussá válik a számunkra már az első személyes találkozás alkalmával, illetve megbízhatónak ítéljük.

Az ügyvédi titoktartás már az első találkozón is érvényesül

Ha már választottunk ügyvédet, nincs mitől félnünk: a kényes információk biztonságban vannak nála, hiszen köti az ügyvédi titoktartás, így az adatok garantáltan nem jutnak illetéktelenek tudomására – ez akkor is áll, ha végül nem szerződünk az ügyvéddel, csak jogi tanácsadást veszünk igénybe. A titoktartás nemcsak a beszélgetéseken elhangzottakra, hanem az ügyvédnek átadott papíralapú vagy elektronikus dokumentumok tartalmára is vonatkozik. Ennek tudatában bátran közölhetünk jogi képviselőnkkel az üggyel kapcsolatos minden releváns adatot – és kell is, hiszen csak így képviselhet minket eredményesen a bíróságon.