Érdemes ügyvéddel elkészíttetni a bérleti szerződést

Ki szeretné adni a lakását albérletbe, de attól fél, hogy a bérlő egy idő után mégsem bizonyul olyan megbízhatónak, mint az elején, folton késik a lakbérrel és a rezsivel, és ön semmit sem tehet majd, mert kiköltözni nem lesz hajlandó? Sajnos sokszor hallunk és olvasunk ilyesmiről, de reméljük, hogy velünk nem fog megtörténni, hiszen alaposan elbeszélgetünk a lakáshirdetésre jelentkezőkkel. Azonban érdemes az összes lehetséges kellemetlen helyzetre gondolni, amikor megfogalmazzuk a bérleti szerződést, hogy elkerülhessük a fentieket. Ezért jó döntés egy kis plusz költséget szánni erre, és ügyvéddel elkészíttetni a szerződést. Egy tapasztalt jogász pontosan tudja, mely esetekkel kapcsolatban érdemes az azokban alkalmazható szankciókat, valamint azok végrehajthatóságát feltüntetni a dokumentumban. Ügyvéd helyett a szerződés közjegyző előtt is megköthető.

A határozott idejű szerződés előnyei

Ha a bérbeadó attól fél, hogy az albérlő a nyakán marad, és semmilyen törvényes lehetősége nem lesz arra, hogy kiköltöztethesse, határozott idejű szerződést is köthet az illetővel. Így ugyanis, ha a szerződés megszűnésével az albérlő továbbra is a lakásban tartózkodik,  törvényesen fel lehet lépni ellene. Érdemes tudnunk, hogy a bérlő megtagadhatja a kiköltözést, ha a bérbeadó nem hajlandó kifizetni neki az ingatlanon végrehajtott, általa engedélyezett értéknövelő munkák árát (például festés, beépített szekrény készítése stb.).

Az elmaradt lakbért polgári eljárás keretében követelhetjük vissza

Ha a bérlő már kiköltözött, de továbbra is adós maradt akár többhavi lakbérrel vagy rezsivel, a tartozást a tulajdonos polgári eljárás keretében visszakövetelheti tőle. Számos, a fentiekhez hasonló kellemetlenség érheti, ha nem elég körültekintő, mikor kiválasztja leendő albérlőjét – sőt, akár még akkor is, ha valóban odafigyel mindenre. Ezért is ajánlott ügyvéd segítségével elkészíteni a szerződést, hogy megkímélhesse magát ezektől a helyzetektől. Ha épp ki szeretné adni lakását, keressen meg minket, és segítünk a szerződés összeállításában!