Hogyan kell adózni használt tárgyaink eladása után?

Egyre többen próbálnak meg megszabadulni használt ruháiktól, az immár kamaszodó gyermek régi játékaitól vagy épp megunt használati tárgyaiktól az interneten, egy aukciós vagy apróhirdetési oldal segítségével. Azt azonban nem feltétlenül tudják, kell-e, és ha igen, mikor és mennyit kell adózni egy hasonló adásvételből származó bevétel után.

A legfontosabb kritériumok

Több kritériumtól is függ, megadóztatható-e ez a bevételi forma. Az egyik legfontosabb annak meghatározása, hogy az értékesítés alkalomszerűen, magánszemélyként vagy pedig gazdasági tevékenység keretében történik-e. Utóbbi egy olyan tevékenység üzletszerű, rendszeres és tartós folytatását jelenti, amely ellenérték elérésére irányul. Nem kell tehát adózni, ha mindössze egy régi, megunt kabátunktól szeretnénk megszabadulni; viszont kell, ha üzletünk termékeit egy aukciós oldalon is hirdetjük. Ha nem ilyen egyértelmű, hogy a hirdető az értékesítést gazdasági tevékenység keretében végzi-e, elsősorban azt kell megállapítani, hogy milyen céllal szerezte meg az adott árucikket. Ennek alapján, ha a meghirdetett árut eleinte magunk használtuk, majd eladnánk, hogy újat vehessünk, nem ugyanaz az eset, mintha olcsó használt ruhákat vásárolnánk, hogy aztán magasabb áron eladjuk őket.

Az sem mindegy, mennyi bevételünk származik használt cikkeink értékesítéséből

Azonban, hiába magánszemélyként, nem pedig gazdasági tevékenység keretében értékesítjük ingóságainkat, akkor is megadóztatható az ebből származó bevételünk, ha átlépünk egy bizonyos összeghatárt, ami pedig a hatályos jogszabályok szerint évi 600 ezer forint. Ha ezt átléptük, azonban az összegből jövedelmünk aránya nem éri el a 200 ezer forintot, nem kell bevallanunk, illetve adóznunk sem kell utána. Ellenkező esetben viszont igen, mégpedig az összeg 200 ezer forint feletti része után; az adó mértéke pedig 16 százalék.