Kaphatunk-e kártérítést a csapatépítő tréningen történt balesetekért?

A cégek előszeretettel szerveznek csapatépítő tréninget a dolgozóknak köszönetképpen, illetve a kollektíva összekovácsolása és a csapatmunka gördülékenysége érdekében. Különböző vizsgálatok eredményei szerint valóban növeli egy cég sikerességét, ha a munkatársak hatékonyan együtt tudnak működni, így erősítik és kiegészítik egymás képességeit. A csapatépítésnek köszönhetően az új dolgozók is gyorsabban be tudnak illeszkedni a kollektívába. A csapatépítő tréningek egyre gyakoribbá válása szükségessé tette annak meghatározását, hogy a tréningen történő balesetek munka- vagy üzemi balesetnek minősülnek-e, azaz a munkáltató felelősségre vonható-e értük.

A csapatépítő tréningen történt baleset üzemi balesetnek minősül

A 1997. évi LXXXIII. törvény szerint üzemi balesetnek minősül az a baleset, amely a munkavállalót munka közben vagy azzal összefüggésben éri. Mivel a csapatépítés a munkával összefüggően történik, és a foglalkoztató működési körébe tartozónak minősül, fennáll a munkáltató felelőssége. A felelősség szempontjából nem meghatározó, hogy a csapatépítő tréningen való részvételt a munkaadó kötelezővé tette-e; hiszen a munkavállaló egy a foglalkoztató által szervezett eseményen vett részt, azaz az ott történt baleset a munkavégzéssel összefügg. A munkáltató tehát kártérítésre kötelezhető.

Mindent meg kell tenni a sérülések kockázatának minimalizálásáért

A fentiek értelmében a munkaadónak a csapatépítő tréning megszervezésekor és lebonyolításakor mindent meg kell tennie azért, hogy az eseményen elvégzendő feladatok biztonságosak legyenek, illetve rendelkezésre álljon minden olyan eszköz, amellyel gondoskodni lehet a résztvevők testi épségéről. A tréning ugyanis egyes esetekben jóval több annál, mint hogy a munkatársak elmennek egy wellnesshotelbe, ahol előadásokon vesznek részt, illetve humoros vagy stratégiai feladatokat teljesítenek; sokan szerveznek például kirándulást vagy kalandtúrát csapatépítőként. Ilyen esetekben a munkáltatónak gondoskodnia kell arról, hogy a sérülések kockázatát a lehető legkisebb mértékűre korlátozza.