Át lehet-e vinni a megmaradt szabadságot a következő évre?

A munkavállalók többsége nyáron kiveszi szabadsága nagy részét, de még így is előfordul, hogy az év végéhez közeledve jó pár szabadnappal rendelkezik. Hiszen megeshet, hogy az idén nem engedhetett meg magának egy egyhetes nyaralást a család, így csak egy hétvégére utaztak el; vagy bár elmentek nyaralni, azon az 5 napon kívül többet nem használt fel a dolgozó. A kérdés, hogy ezeket a megmaradt szabadnapokat érdemes-e még idén kivenniük, illetve egyáltalán átvihetik-e következő évre?

7 szabadnapot a munkavállaló által meghatározott időpontban kell kiadni

A szabadságról a munkáltató rendelkezik, ugyanakkor köteles 7 napot a munkavállaló által meghatározott időpontban kiadni. A munkavállalónak a szabadnap igényét ehhez legalább 15 nappal az adott időpont előtt jeleznie kell. A többi szabadnapot pedig úgy kell kiadni, hogy évente egyszer az alkalmazottnak legalább 14 egybefüggő napnyi szabadsága legyen. A szabadság kiadását a munkáltatónak ugyanúgy 15 nappal előre kell közölnie.

Az idei szabadság átlóghat a következő évre

A szabadságot az adott évben kell kiadni, azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor ez nem lehetséges, például, ha az alkalmazott épp 3 hónapos próbaidejét tölti. Az új munkavállaló a szabadságát ezért nem az adott év végéig, hanem a következő év március 31-ig veheti ki. Illetve, a szabadság vége átlóghat a következő évre, amennyiben az új évre eső napok száma nem haladja meg az ötöt; ebben az esetben a szabadságot úgy kezelik, mintha a munkáltató az egészet az adott évre adta volna ki.

Az ünnepi készülődéskor jól jönnek a megmaradt szabadnapok

A fentiek alapján, ha az év vége felé közeledve arra eszmél, hogy még jelentős mennyiségű szabadnapja van, érdemes már most elgondolkoznia azon, mikor tudná azokat a legjobban hasznosítani. Amennyiben az ünnepek között vagy után veszi ki, meghosszabbíthatja a pihenést, ha pedig karácsony előtt szünetelteti a munkát, nyugodtan elintézheti az ajándékvásárlást akár munkaidőben is, elkerülve a tömeget.