Tíz év börtönre ítéltek egy bírót, mert pénzt fogadott el

Vesztegetés elfogadása miatt tíz év szabadságvesztésre ítélt a Debreceni Törvényszék egy büntetőbírót júniusban. A Csongrád Megyei Bíróság volt tanácselnöke 300–500 ezer forintért 8 kedvezőbb ítéletet is hozott.

Tíz év szabadságvesztéssel, nyolc év közügyektől eltiltással, 3,3 millió forint vagyonelkobzással és 1,5 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta, illetve nyolc évre eltiltotta a jogi foglalkozás gyakorlásától a Debreceni Törvényszék a Csongrád Megyei Bíróság volt tanácselnökét, N. Norbert Barnát. A büntetőbíró a vádak szerint 2009 és 2011 között ügyvéd barátja kezdeményezésére pénzért kedvezőbb ítéleteket hozott a jogász védencei számára. A volt jogtanácsosnak 300–500 ezer forintokat adott jogász ismerőse, K. Zoltán, aki a védencek hozzátartozóitól kapott összegek másik felét eltette magának. Az ügyben szerepelt egy másodrendű vádlott, K. József Gábor bíró is társtettesként, akit hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással vádoltak, később azonban felmentettek.

Nyolc kedvezőbb ítéletet hozott pénzért a bíró

N. Norbert Barna összesen nyolc kedvezőbb ítéletet hozott, például másodfokon lakáselhagyási tilalomra vagy házi őrizetre mérsékelt egy előzetes letartóztatást; pénzbüntetésre egy felfüggesztett szabadságvesztést; illetve felfüggesztettre egy végrehajtandó szabadságvesztést. Az is kiderült, hogy a volt tanácselnök önállóan, az előadó bíróval és a tanács harmadik bírájával való konzultáció nélkül szövegezett meg határozatokat; azonban ebben az ügyben a közirat-hamisítás bűncselekményét végül elvetették, és megállapították, hogy a bírák legfeljebb fegyelmi vétséget követtek el.

A bíró védője felmentésért fellebbezett

K. Zoltán ügyvéd eleinte szintén gyanúsítottként szerepelt az ügyben, azonban, mivel közreműködött a korrupciós ügy feltárásában – és ez esetben a tettes büntetése korlátlanul enyhíthető –, a férfit később már tanúként hallgatták ki, és megszüntették az eljárást vele szemben. N. Norbert Barnát tíz évre ítélték, majd előzetes letartóztatásba helyezték. Az ítélet nem jogerős; az ügyész az ítélet súlyosbításáért, a vádlott ügyvédje pedig annak enyhítéséért, illetve védence felmentéséért fellebbezett.