Zugírászat vádjával állítottak elő egy volt rendőrt

Lebukott egy volt rendőr, aki évekig végzett jogászi tevékenységet annak ellenére, hogy erre nem volt jogosult. A rendőrség májusban házkutatást tartott a férfinél, majd előállították és kihallgatták. A gyanúsított jelenleg szabadlábon védekezik.

Zugírászattal gyanúsítanak egy volt rendőrt. Dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész elmondása szerint a férfi éveken keresztül végzett jogászi tevékenységet jogi végzettség nélkül. 2009-től magánszemélyként, 2012-től pedig egy jogi segítségnyújtással foglalkozó cég képviselőjeként látott el jogi jellegű megbízásokat ellenszolgáltatás fejében. Különböző közigazgatási, adóhatósági, közjegyzői, végrehajtási és büntetőügyi eljárásokban készített beadványokat megbízói részére, és a képviseletüket is ellátta, holott erre nem volt jogosult. A volt hivatásos állományú rendőrnél 2012 májusában tartott házkutatásokat a Budapesti Nyomozó Ügyészség és a Készenléti Rendőrség, melyek során számos olyan okiratra és számítógépes eszközre bukkantak, amelyek alátámasztották a zugírászat gyanúját. Ezután elfogták, előállították, és gyanúsítottként kihallgatták a férfit, aki jelenleg szabadlábon védekezik.

Három év börtön is járhat zugírászatért

A zugírászat egy az igazságszolgáltatás, az államigazgatás és a közélet tisztasága elleni bűncselekmény; melynek definícióját a Btk. 248 § tartalmazza. Az abban leírtak szerint zugírászat bűncselekményét követi el az, aki jogosultság nélkül, üzletszerűen okiratot vagy beadványt szerkeszt más számára, illetve közjegyzői, ügyvédi vagy jogtanácsosi tevékenységet végez. A zugírászatot a törvény pénzbüntetéssel, közérdekű munkával vagy akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja; illetve, három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a tettest, amennyiben a zugírászi tevékenységet közjegyzői, ügyvédi vagy jogtanácsosi tevékenységre való jogosultságot színlelve követi el. 2000-ben az Alkotmánybírósághoz érkezett egy beadvány, amely a fenti paragrafus megsemmisítését kérvényezte; azonban a kérelmet 2001-ben elutasították.