Milyen társasági formát válasszak?

Az egyszerűsített cégeljárásban az cégalapítási költség a közkereseti társaság (Kkt.), a betéti társaság (Bt.) és a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) esetében szinte azonos összegű és a részvénytársaság (Zrt.) alapítása sem sokkal drágább, mindemellett van még néhány tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ilyen tényező az alapító(k) felelősségének kérdése. Köztudott, hogy a közkereseti társaság (Kkt.) minden tagja, illetve a betéti társaság (Bt.) beltagja teljes vagyonával felel a társaság tartozásaiért. A korlátolt felelősségű társaság (Kft.) és a részvénytársaság (Zrt.) esetében főszabály szerint a tag csak azért felel, hogy az általa vállalt vagyoni hozzájárulást a társaság rendelkezésére bocsássa, azaz a tag kötelezettsége a társasággal szemben csak a pénzbetét szolgáltatására terjed ki, a tag a társaság kötelezettségeiért nem felel.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a fogyasztók szemében a különböző társaságok különböző presztízzsel bírnak. Ha alapítandó cégünk leendő ügyfeleinek bizalmának megnyerése különösen fontos, javasoljuk korlátolt felelősségű társaság (Kft.) vagy részvénytársaság (Zrt.) alapítását.