Sok cégnél tévesen használják a közös megegyezés kifejezést felmondásnál

Sok munkavállaló szembesül azzal, hogy szóban közli vele a felmondás tényét munkaadója, majd mire a papírok aláírására kerül a sor, már közös megegyezés szerepel a dokumentumokon. Az alkalmazott akár még örül is a változásnak, mivel úgy gondolja, sokkal jobban hangzik, hogy közösen döntöttek a munkaviszony megszüntetése mellett, mint hogy kirúgták. Pedig a közös megegyezéssel való felmondás hátrányos is lehet a munkavállalóra nézve.

Közös megegyezéssel nem jár a végkielégítés

Hiszen ha a munkáltató mond fel, a munkavállaló munkaviszonya nem szűnik meg azonnal, a felmondási idő felét nem kell ledolgoznia, illetve, ha elegendő időt – legalább 3 évet – töltött már a munkaadónál, végkielégítésre is jogosult. Ha viszont aláírja a közös megegyezést, akár semmilyen juttatást nem kap, és a felmondási idejét sem fizetik ki, hiszen munkaviszonya azonnal megszűnik.

A munkavállaló akár többhavi bért is elveszíthet

Ráadásul, a munkaadó gyakran foglalja bele a közös megegyezéses megállapodásba, hogy a feleknek további követelésük nem állhat fenn a másikkal szemben. Ezt a részt a munkavállaló akár el sem olvassa, illetve nem gondolja át, mit is jelent. Pedig, ha aláírja a megállapodást, és munkaadója akár több havi bérével tartozott neki, el is veszítheti ezt az összeget.

Érdemes egyeztetnie egy ügyvéddel, mielőtt aláírná a papírt

Ezért, ha munkaadója elbocsátotta, mielőtt bármit is aláírna, alaposan olvassa át a dokumentumot akár többször is, kérjen gondolkodási időt, illetve mutassa meg jogi képviselőjének. Ha nem biztos benne, hogy jól járna, ha aláírná a közös megállapodást, keresse fel ügyvédi irodánkat, és tapasztalt jogászaink segítenek a döntésben.