Kutyák a jog szolgálatában

Házunkat őrző kiskedvenceink fontos szerepet játszanak egyes rendvédelmi feladatok ellátása során, illetve a nyomozás folyamata alatt. A megrendíthetetlen hűség, illetve alázat mellett a kiváló érzékszervi adottságok miatt is hatékony részét képezik a szolgálati kutyák a rendőrségi szerveknek.

Ahhoz, hogy házőrzőink szolgálati, illetve egyéb feladatokat jogszerűen elláthassanak, megfelelő minősítő vizsgával kell rendelkezniük. A képzés folyamata, illetve a minősítés a specializációtól függ: lehet beszélni általános rendőrkutyáról, szagazonosító kutyáról, nyomkövető kutyáról, kereső kutyáról, vagy épp járőrkutyáról. Egy járőrkutya esetében például a szájkosár tűrése, egy kereső kutyánál az alapos keresőkészség (pl. egy eldobott labda megtalálása) bír relevanciával. A minősítésen kívül elengedhetetlen követelmény, hogy az ebek egészségesek legyenek, ápoltak, illetve jó erőnlétűek.

Külön kiemelést érdemel, hogy a Rendőrségről szóló törvény a kényszerítő eszközök között tünteti fel a bilincs, illetve a lőfegyverhasználat mellett a szolgálati kutya alkalmazását is. Ilyenkor tehát a kutyát a rendőr ember ellen veti be, emberi ellenállás miatt alkalmazza. Nagyon fontos emiatt az, hogy az alkalmazás feltételei, részletes szabályai pontosan körülírtak, egyértelműek legyenek, illetve az, hogy valóban indokoltnak mutatkozzon az adott helyzetben a kutya bevetése. Egy ilyen kontaktus a szolgálati kutya, illetve a kényszerítő intézkedés alá vont személy számára is veszélyeket, akár sérülés esélyeit hordozza magában.

A rendőr szájkosárral ellátott kutyát az intézkedése alatt alkalmazhat, az ellenszegülés megtörésére, vagy cselekvés abbahagyására kényszerítés céljából. Súlyosabb fokú kényszerítő eszköz az, hogy ha a kutya pórázon vezetve, de szájkosár nélkül kerül alkalmazása. Erre tömeg, illetve kisebb csoportosulások feloszlatása során van lehetőség a rendőr számára, illetve akkor, hogy ha az intézkedés során aktívan ellenállni igyekszik az intézkedés alá vont személy. Legvégső esetben, szájkosár és póráz nélkül már csak valódi szükséghelyzetben megengedett a szolgálati kutya bevetése: amennyiben egy támadás súlyos sérüléssel fenyeget, akkor az elhárítás céljából. Szintén nem előírás a póráz és szájkosár, amennyiben a szolgálati kutyát súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személy elfogása céljából alkalmazzák. Súlyos a bűncselekmény, hogy ha azt a törvény ötévi, vagy súlyosabb büntetéssel rendeli büntetni. Illetve fontos, hogy a rendőr saját magát is megvédheti: ellene intézett támadás, illetve életét vagy testi épségét fenyegető magatartás elhárítása céljából is alkalmazható a szolgálati kutya.

Mindezek miatt fontos igazán a jól átgondolt, hatékony képzés, melyben szakértő kiképzők foglalkoznak a kutyákkal. Négylábú kedvenceink számos területen képesek hatékonyan hozzájárulni bűncselekmények felderítéséhez, a rend fenntartásához. Elengedhetetlen azonban, hogy állampolgárként, valamint rendőrként a szabályokat pontosan, részletekbe menően ismerjük.