Járművezetés ittas állapotban

Közismert tény, hogy az alkohol fogyasztása negatív hatással van a vezetési képességre, hiszen az alkohol a központi idegrendszert stimulálja. Az alkohol oldja a gátlásokat, az egyén felbátorodik, túlértékeli vezetői képességeit és ittas állapotban is volán mögé ül. Ez a vakmerőség általában a sebességhatár túllépésében testesül meg, ám a felelőtlen manőverek következtében akár halálos kimenetelű is lehet.

A járművezetés ittas állapotban törvényi tényállásával illetve a szigorú büntetésekkel, a jogalkotó a közlekedés biztonságát illetve az emberek életét és testi épségét kívánja védeni.

Mikor vagyunk ittas állapotban?

A Btk. szerint, aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítmény vagy közúton illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton, gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ittas állapotú az a személy, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol koncentrációnál nagyobb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásból származó alkohol van.

A Btk. korábban az ittas állapot megítélését a gyakorlatra bízta, 0,51-0,8 ezrelék alkoholszint esetében ugyanis tekintettel volt a klinikai tünetekre is, úgy, mint az akadozó beszéd vagy az egyensúlyi problémák. Ezek hiányában nem volt megállapítható az ittas vezetés elkövetése, 0,8 ezreléket meg nem haladó véralkohol szint esetén.

A jelenleg hatályos Btk. azonban törvényi vélelmet állít fel amellett, hogy akinek a véralkohol szintje a vezetés pillanatában eléri 0,50 gramm/liter ezreléket illetve a 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol koncentrációt az az ember ittas állapotban van.

A KRESZ is pontosan kimondja, hogy járművet az a személy vezethet, aki semmilyen a vezetési képességeit befolyásoló szer hatása alatt nem áll, illetve a szervezetében nem található szeszes italfogyasztásból származó alkohol. Ez effektíve azt jelenti, hogy aki fogyasztott alkoholt, de a véralkoholszintje nem haladja meg a fenti értékeket, az bűncselekményt nem, de szabálysértést elkövet.

Van olyan jármű, amit vezethetünk ittas állapotban?

A Btk. bünteti, ha ittas állapotban valaki légi vagy vasúti járművet vezet, illetve büntetni véli azoknak a járműveknek a vezetését is, amik gépi meghajtással nem rendelkeznek, úgy, mint a vitorlázóernyő vagy a siklórepülő. Ezen felül bünteti azt is, aki gépi meghajtású úszó létesítményt, vagy közúton, vagy a forgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet. Ebből egyértelműen az következik, hogy amíg a csónak, vízi bicikli ittas vezetését a Btk. nem bünteti, addig a motorcsónakét igen. Illetve amíg a lovas kocsi vagy az emberi erővel hajtott bicikli vezetését nem bünteti, addig a segédmotor kerékpárét, mezőgazdasági vontatóét és egyéb gépi meghajtású járművét már igen.

Mi számít vezetésnek?

A járművezetésének minősül annak elindítása illetve mozgásba hozott jármű irányítása, annak pedig egyáltalán nincs jelentősége, hogy hosszabb vagy rövidebb távolságot tett-e meg az illető.

Az ittas vezetés vétsége szándékos bűncselekmény, ugyanis az elkövetőnek tudatában kell lennie, hogy alkoholtól befolyásolt állapotban ült volán mögé.

Hogyan büntethető?

Megfelelő büntetőjogi védelem hiányában Ittas vezetés vétsége esetén a büntetés mellett számolni kell a járművezetés eltiltásával is. A bűncselekmény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, minősített eset fennállta esetén komolyabb büntetőjogi következményekkel is számolni lehet.